Ce NU ştiai despre TELE-SALARIAŢI şi TELE-MUNCĂ. Iată care sunt OBLIGAŢIILE angajatorului!
- Mara Răducanu
- 10 august 2017, 13:48
Companiile care vor dori să folosească tele-salariați vor avea de respectat o serie de obligații legale, potrivit unui proiect de act normativ inițiat de Ministerul Muncii și votat miercuri de Executiv.
De exemplu, angajatorii vor trebui să asigure sănătatea și securitatea în muncă la locurile în care se va desfășura tele-munca, iar tot ei vor trebui să asigure și să întrețină echipamentele necesare tele-salariaților. Tele-munca va fi posibilă doar în acele domenii în care activitatea poate fi desfășurată, cu ajutorul internetului sau al smartphone-urilor (telefoane inteligente, în engleză), din afara sediului firmei, potrivit avocatnet.ro.
Salariații nu vor putea fi obligați de angajator să desfășoare tele-muncă, ci aceștia vor trebui să-și dea acordul în prealabil. Acordul se va da fie prin semnarea contractului individual de muncă, la momentul angajării, fie prin semnarea unui act adițional la un contract de muncă deja existent.
Ce va trebui să conţină contractul individual de muncă în cazul tele-salariaţilor
În cazul tele-salariaților, contractul individual de muncă va trebui să conțină anumite informații specifice activității de tele-muncă. Concret, în afară de elementele obligatorii oricărui contract individual, va trebui să existe, printre altele, o precizare că salariatul lucrează în regim de tele-muncă, perioada/zilele și intervalele orare în care se desfășoară tele-munca, locul/locurile de desfășurare a tele-muncii, modul de evidențiere a orelor de muncă prestate sau obligația angajatorului de a asigura transportul materialelor folosite de tele-salariați în munca lor.
Lipsa din contract a informațiilor specifice tele-muncii va echivala, în cazul angajatorilor, cu amendarea cu sume de câte 5.000 de lei pentru fiecare astfel de abatere.
Undă verde pentru tele-salariaţi
De acum înainte, angajatorii români ar putea avea un nou contract de muncă la dispoziţie: tele-munca. Practic, este vorba de munca la distanţă, prin care salariaţii vor putea să îşi desfăşoare activitatea de acasă. Proiectul a fost aprobat miercuri în şedinţa de Guvern. „Introducem un nou contract de muncă - tele-munca. Este foarte apreciat, în special în ţările foarte dezvoltate şi cel mai mult în Japonia. În acest tip de contract se permite angajatului să lucreze dintr-o locaţie pe care şi-o alege singur sau chiar de acasă, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Contractul este avantajos pentru ambele părţi. Pentru angajator se reduc costurile administrative cu chiria, utilităţile, carburanţii şi parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu şi îşi îmbunătăţeşte echilibrul între viaţa personală şi profesională”, a declarat, la începutul şedinţei Executivului, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, citată de news.ro.