Ce nu s-a văzut de la Stalin încoace. Cifrele îl mulțumesc pe Putin
- Tudor Borcea
- 1 octombrie 2019, 16:51
Consumul de alcool al rușilor a scăzut cu 43% între 2003 și 2016, ceea ce a dus la o creștere a speranței de viață, potrivit OMS
„Federația Rusă a fost considerată de mult timp una din țările în care se bea cel mai mult”, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de AFP, care amintește că alcoolul a contribuit major la creșterea mortalității din anul 1990 și la criza demografică care a urmat căderii Uniunii Sovietice.
Rusia are aproximativ 146,5 milioane de locuitori, cu cinci milioane mai puțini decât în 1991. Această scădere se datorează în principal deteriorării condițiilor de viață care a dus atât la o creștere a mortalității, în special la bărbați, cât și la o criză a nașterilor.
Însă, potrivit OMS, adulții din Rusia beau acum în medie mai puțin decât francezii sau germanii.
Potrivit autorilor raportului, scăderea consumului de alcool a contribuit la creșterea speranței de viață, care a atins un nivel record în 2018, ajungând la 78 de ani pentru femei și 68 de ani pentru bărbați.
La începutul anilor 1990, speranța de viață a bărbaților era de doar 57de ani pe când cea a femeilor era de 71, conform statisticilor oficiale.
Sub Vladimir Putin, aflat la putere în Rusia de 20 de ani, țara a introdus treptat restricții la băuturile spirtoase, în special la vodcă, cum ar fi interzicerea vânzării spirtoaselor în magazine după ora 23:00.
Prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru băuturile spirtoase a crescut, de asemenea, drastic, în timp ce publicitatea a fost interzisă, iar interdicția de vânzare către minori a fost aplicată foarte strict.
Președintele Putin, centură neagră de judo, care își afișează mereu caracterul sportiv, a promovat un stil de viață sănătos și a făcut din relansarea demografică a populației o prioritate.
Imaginea sa contrastează cu predecesorul său Boris Elțin, ale cărui escapade alcoolice au făcut înconjurul lumii în anii '90.
Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a lansat și el o campanie, foarte nepopulară, împotriva alcoolismului, interzicând parțial vânzarea de băuturi spirtoase la mijlocul anilor 80.
Dar după căderea URSS, în 1991, consumul de alcool a explodat și a continuat să crească până la începutul anilor 2000.