Ce model a adoptat Slovacia. Poate România să îl implementeze?

Ce model a adoptat Slovacia. Poate România să îl implementeze?

Medicii români comentează posibilitatea adoptării modelului din Slovacia, unde autoritățile au reușit să testeze cea mai mare parte a populației pentru depistarea infecției cu noul coronavirus.

După Slovacia, ca în urmă cu câteva săptămâni a testat 3,6 milioane de oameni, aproape două treimi din populație, folosind teste antigen, modelul este urmat de încă un stat european. Premierul austriac a anunțat că plănuiește testarea în masă a populației pentru a putea ieși din lockdown înainte de sărbătorile de iarnă.

Testarea în Slovacia a fost voluntară, dar rezultatul testului – negativ- este solicitat în magazine, celor care doresc să meargă la cumpărături. Autoritățile slovace au dispus izolarea obligatorie, pentru zece zile, în cazul celor care au avut rezultate positive la teste sau care au refuzat testarea.

Ce spun medicii români

Trei medici români au comentat pentru Digi24, ceea ce s-a întâmplat în Slovacia și în ce măsură un astfel de demers ar fi posibil în România.

Potrivit medicului Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familliei, un astfel de proiect ar fi greu de implementat în România. În opinia sa, în Slovacia testarea în masă a fost favorizată și de numărul mult mai mic al locuitorilor.

„Modelele vestice – Slovacia nu este neapărat o țară vestică, vine din fostul bloc estic - acolo a fost posibil și datorită unui număr mai mic de persoane care a trebuit să fie testate, dar cred că există și o anumită stabilitate a populației. În România există foarte multe probleme în ceea ce privește accesul populației la servicii de sănătate, sunt multe localități, mai ales din mediul rural, care au acces dificil la serviciile de sănătate”, a spus medical Gindrovel Dumitra.

În opinia sa, însă, autoritățile române ar putea implementa modelul slovac sau orice alt tip de măsuri care ar putea ajuta la stoparea răspândirii pandemiei.

„Dar da, este momentul ca și noi să folosim, dacă se va decide acest lucru, alte servicii care pot să ajute la un astfel de demers și la orice demers de sănătate publică. Lucrurile sunt un pic delicate pentru că, până în acest moment, OMS a emis câteva recomandări în ceea ce privește folosirea testelor rapide, datorită limitărilor acestora. Dar experiența pe care o aduce Slovacia probabil că va modifica și aceste recomandări”, a adăugat Dumitra.

Ne puteți urmări și pe Google News