Evenimentul Zilei > Social > Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădină în București – expoziție, album online
Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădină în București – expoziție, album online

Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădină în București – expoziție, album online

Institutul Cultural Român de la Paris găzduiește, în premieră, o expoziție dedicată în întregime arhitecturii, cu titlul “Vatra Luminoasă, modelul orașelor-grădină din București”, între 3 noiembrie și 17 decembrie 2020, dar și lansarea online a albumului cu același titlu.

Vatra Luminoasă sau “vatra luminată” este un cartier de locuințe sociale, construit la periferia Bucureștiului între anii 1933 și 1949, destinat muncitorilor, meșteșugarilor și funcționarilor. Acest cartier, care se înscrie în istoria mișcării moderniste, a fost conceput pe baza modelelor de orașe-grădini, realizate de Ioan Hanciu și Nicolae Aprihăneanu, acordând prioritate spațiilor verzi, individuale și colective, dar și echipamentelor publice.

Aceste spații sunt de acum protejate de Institutul Național al Patrimoniului și reprezintă unica realizare de calitatea aceasta din România interbelică. Prin estetica sa inspirată de Mișcarea Modernă, calitatea integrării sale urbane, s-a impus, optzeci de ani mai târziu, ca un model arhitectural și urban, care și-a păstrat toată atracția.

Expoziția oferă un parcurs care traversează diversitatea acestei arhitecturi moderne, de la urban la domesticitatea habitatului. Sunt decriptate astfel istoria arhitecturală a Bucureștiului de la începutul secolului 20, cartierele-grădini, locuințele sociale și noțiunea de modernism ca și tipologia caselor. Pentru a evidenția particularitatea acestui cartier, ca și raportul său cu istoria timpului său, expoziția propune documente de arhivă, cărți, corespondențe, carnete, schițe, fotografii de epocă. Vor fi prezentate și aproximativ cincisprezece imagini, fructe ale unui fotoreportaj conceput și realizat cu această ocazie de artistul român Nicu Ilfoveanu.

La editura Studio Zona a fost publicat un catalog-album care conține fotografii și desene, în colaborare cu asociația Ideilagram. El va fi disponibil la librăria pariziană Volume și la Institutul Cultural Român.

Lucrarea a fost realizată în cadrul expoziției prezentate la institut între 3 noiembrie – 17 decembrie 2020. Ea reia istoria și arhitectura cartierului Vatra Luminoasă, din București. Lucrarea a fost realizată sub conducerea lui Jérémy Vercken de Vreuschmen, cu contribuția Irinei Calotă și a lui Andrei Răzvan Voinea. Fotografiile sunt realizate de : Nicu Ilfoveanu și Dragoş Cîrneală.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: