Ce maximă securitate. Evadare ca în filme pusă la cale de un român. Foto

Ce maximă securitate. Evadare ca în filme pusă la cale de un român. Foto

Ca într-un scenariu de film de acțiune, un român de 19 ani a reușit să evadeze sâmbătă dintr-o închisoare austriacă dotată cu cele mai performante sisteme de securitate.

 

Românul, împreună cu colegii săi de celulă - doi ceceni de 21 și 26 de ani -, au evadat printr-o gaură de 30 pe 30 cm făcută în peretele gros de 70 cm din celula lor din închisoarea Graz-Karlau. Ei au coborât apoi zidul înalt de 12 metri folosind cearșafuri legate între ele.

Numai că cei trei deținuți, condamnați la pedepse cuprinse între 1 și 3 ani pentru infracțiuni contra patrimoniului, cel mai probabil furt, s-au bucurat de libertate doar câteva minute, fiind reținuți de gardieni chiar după ce au trecut de zidul exterior al închisorii, potrivit presei austriece.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Au coborât de la 12 metri în curtea securizată. Când au urcat pe zidul exterior, alarma a fost declanșată”, a explicat directorul penitenciarului, Gerhard Derler.

Evadarea lor a alarmat tot sistemul penitenciar din țară, fiind derulate controale ample în absolut toate închisorile, pentru a fi verificate măsurile de securitate.

Directorul de la Graz-Karlau, Gerhard Derler, spune că incidentul din închisoarea lui este acum investigat pentru a se determina cum a fost posibil ca cei trei tineri să pună la punct întreaga operațiune, având în vedere că penitenciarul a fost modernizat recent și dotat cu sisteme performante de securitate.

Ultima evadare din acest penitenciar ar fi avut loc la începutul anilor '90.

Gaura din peretele exterior – un zid de cărămidă din secolul al XIX-lea – a fost închisă din nou și primele măsuri au fost luate și pe peretele exterior al închisorii pentru a face coborârea imposibilă.

În toate închisorile din țară au fost efectuate controale luni. „650 de gardieni au fost mobilizați. Toate dispozitivele tehnice de siguranță au fost verificate la nivel național ”, a explicat Christina Ratz de la Ministerul Justiției, citată de Krone.at. Au fost cercetate peste 4.000 de celule și 300 de unități.

„Defecțiuni funcționale minore” au fost găsite în patru închisori, a mai anunțat ministerul, alertat de modul ingenios în s-a reușit evadarea dintr-o închisoare de maximă securitate.