Ce mai inventează ungurii ca să iasă din criză: taxa pe bancomat
- Marius Pandele
- 5 octombrie 2012, 22:04
Vecinii de peste Tisa încearcă să scoată bani din orice, în tentativa de a păstra deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut în acest an şi în 2013. În acelaşi timp, Guvernul de la Budapesta va reduce în continuare cheltuielile aparatului bugetar, după cum a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, citat de Agerpres.
Printre măsurile de creştere a veniturilor bugetare se numără şi un proiect original, acela de a taxa retragerile de bani de la bancomate, care ar urma să aducă la buget aproximativ 106 milioane de euro. Acestea se adaugă unei liste mai lungi de măsuri adoptate în ultimii ani, cum ar fi creşterea TVA până la 27%, cel mai ridicat nivel din Europa, sau suprataxarea băncilor, care va fi, după toate probabilităţile, eliminată în cele din urmă, la presiunea Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional.
Lista tăierilor de cheltuieli este mult mai lungă. O parte a acestora au fost deja adoptate în România pentru a scădea deficitul bugetar, care ajunsese, la fel ca şi în Ungaria, la un nivel alarmant. Printre acestea se numără interzicerea cumulului salariului cu pensia în sistemul public, suspendarea angajărilor pe posturile funcţionarilor care ies la pensie şi amânarea pentru 2014 a creşterii salariilor profesorilor.
Alte măsuri prin care se urmăreşte scăderea cheltuielilor bugetare, şi implicit a deficitului bugetar, sunt controlul mai sever al rambursărilor de TVA şi reducerea cofinanţării statului maghiar pentru proiectele finanţate din fonduri europene de la 15% la 5%.
După ultimele evoluţii la nivelul colectării şi execuţiei bugetare, Guvernul a schimbat estimarea pentru deficitul bugetar pe anul 2013 de la 2,3% din PIB la 2,7% din PIB. De asemenea, ministrul Economiei a recunoscut pentru prima dată că Ungaria va fi şi în acest an în recesiune, reducând totodată estimarea de creştere economică pentru anul viitor de la 1,6% la 1%.