Ce ingrasa mai mult: grasimile sau zaharul?

Ce ingrasa mai mult: grasimile sau zaharul?

Un studiu recent efectuat de catre cercetatorii de la Chinese Academy of Sciences demonstreaza ca, cel putin in cazul soarecilor, grasimile sunt mai periculoase decat zaharul intrucat stimuleaza foamea si duc la cresterea masei corporale.

Ce ne ingrasa mai mult? Dulciurile sau grasimile? Aceasta intrebare a primit de-a lungul anilor raspunsuri diferite si la ora actuala un raspuns definitiv inca nu exista. Totusi, un studiu efectuat de catre un grup de cercetatori chinezi de la Chinese Academy of Sciences, rezultatele caruia au fost publicate in revista Cell Metabolism, par sa dea indicatii cum ca grasimile ar fi mai periculoase pentru greutatea corporala si tesutul adipos inducand obezitate.

Cum au ajuns cercetatorii chinezi la aceasta concluzie? Au efectuat un studiu asupra soarecilor de laborator pe care i-au alimentat cu 30 de regimuri diverse, care aveau un continut de grasimi, proteine si carbohidrati ce varia. Soarecilor le-a fost aplicata aceasta dieta pentru o perioada de trei luni de zile – ceea ce ar corespunde la 9 ani din viata unui om, tinand cont de diferenta duratei de viata – timp in care au fost efectuate circa 100 de mii de masuratori a greutatii soarecilor, in timp ce masa grasa a fost masurata cu rezonanta magnetica.

S-a ajuns la concluzia ca soarecii care aveau un continut adipos mai mare erau cei care aveau un regim bazat pe multe lipide, in timp ce soarecii care consumau carbohidrati (cu 30% dintre acestia provenind de la zahar) nu aveau masa grasa crescuta. Acest rezultat este oarecum contradictoriu cu ceea ce se credea – si anuma ca vina cresterii greutatii ar fi in special a carbohidratilor si mai ales a zaharului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Putem atunci sa consumam linistiti 30%  din alimente pe baza de zahar, fata de cel mult 10% cat este indicat la ora actuala? Exista mai multe probleme legate de aceasta interpretare – incepand de la faptul ca un consum de zahar atat de ridicat ne-ar face diabetici.

Care este insa motivul pentru care soarecii s-au ingrasat din cauza lipidelor? Se pare ca acestea stimuleaza centrii de recompensa din creier – cu cat se consuma mai multe grasimi cu atat soarecii erau mai fericiti. In felul acesta se exagera cu consumul caloric, consecinta fiind cresterea in greutate si a tesutului adipos.

Nu este insa clar daca studiul efectuat asupra soarecilor este valabil si pentru oameni. Ba mai mult, exista studii asupra oamenilor, tinand cont de dieta acestora, care arata cum ca carbohidratii, zaharul in special, favorizeaza senzatia de foame si consumul exagerat de calorii. Ceea ce s-a observat este cum ca proteinele ar fi cele mai indicate, deoarece sunt cele care dau satietate, fara a induce un consum de calorii excesiv. Consumul de alimente cu o densitate calorica mica, precum fructe sau legume, este extrem de indicat, intrucat acestea satisfac foamea fara a duce la ingrasare.

Consumul grasimilor, a lipidelor, este insa necesar organismului: circa 25-30% din calorii intr-o dieta echilibrata ar trebui sa provina din lipide; dintre acestea cam doua treimi din seria celor mononesaturate (precum uleiul de masline) si polinesaturate (omega 3), iar o treime saturate. Consumul de grasimi trebuie insa limitat, inclusiv pentru sanatatea aparatului cardiovascular – sanatatea inimii depnde si de cate grasimi consumam.

Ceea ce face foarte rau nu este atat de mult grasimea de sub piele (care poate sa nu fie estetica insa nu este fatala) ci, mai ales, grasimea distribuita pe organele interne, cea care nu se vede insa care poate avea consecinte extrem de negative. Consumul grasimilor de natura industriala, precum cele prezente in dulciuri sau biscuiti, trebuie pe cat posibil limitat, daca nu vrem sa ajungem si noi ca soarecii studiati de catre cercetatorii chinezi. Un fruct este mai bun decat orice dulce care contine si grasimi!

 

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro