Ce împrumuturi au aleşii care au votat ordonanţa creditelor
- Adam Popescu
- 17 decembrie 2010, 13:31
Cu toate că unii dintre deputaţii membri în Comisia de buget, finanţe şi bănci au credite în valoare şi de sute de mii de euro, o treime dintre ei au lipsit de la votul pe Ordonanţa 50/2010.
O bună parte dintre deputaţii care fac parte din Comisia de buget, finanţe şi bănci au credite, unele chiar de sute de mii de euro. Cu toate acestea, ei au dat un vot "de bine" băncilor, deoarece acestea trebuie să aibă profit, după cum spunea un oficial al Băncii Naţionale a României (BNR). Chiar dacă majoritatea deputaţilor "au semnat condica" de prezenţă la şedinţa Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci, când s-a finalizat votul pentru Ordonanţa creditelor, în sală nu se aflau decât 23 dintre cei 39 de demnitari, potrivit lui Viorel Ştefan, preşedintele comisiei şi membru în PSD.
Astfel, dacă toţi deputaţii PNL şi PSD+PC ar fi fost în sală, aşa cum ar fi trebuit, şi ar fi votat aşa cum s-au lăudat că o vor face, OUG 50/2010 ar fi putut fi adoptată într-o formă care să fi avantajat şi creditele în derulare. Prin absenţa lor, ei au dat mână liberă PDL şi UDMR să voteze ordonanţa cu amendamentul 95, cel care exclude contractele în derulare. Cei imparţiali, care s-au abţinut, au fost o parte din reprezentanţii minorităţilor şi ai independenţilor.
Comisia Europeană, direct interesată
"Colegii din PDL au primit sarcină de partid să voteze pentru amendamentul 95. Deşi unii dintre ei nu au fost de acord cu votul, au făcut-o pentru că aşa au stabilit în interiorul partidului", a mai declarat Viorel Ştefan.
Conform spuselor acestuia, deja a fost primită solicitarea de la Comisia Europeană pentru a li se trimite traducerea în engleză a formei finale care s-a votat a OUG 50/2010.
De ce au votat demnitarii pro şi contra
Deputatul PDL Mihai Marian spune că el a votat pentru amendamentul 95 din proprie convingere. Cât despre creditele pe care le are, a menţionat că l-a ajutat viaţa să fie un bun platnic.
"Actele adiţionale nu le-am semnat, le-am lăsat aşa. Poate voi merge după ce apare legea să refinanţez", a mai spus demnitarul. Pe de altă parte, reprezentantul minorităţilor Miroslav Mirka spune că s-a abţinut, deoarece a considerat că amendamentul nu este echilibrat. Întrebat cum se descurcă cu creditele pe care le are, el a răspuns scurt: "Nasol".
Ratele însumează cam 680 de euro, şi din când în când mai întârzie cu ele, din diverse motive. "Nu pot să spun că, odată cu tăierea salariilor cu 25%, intru în categoria celor care mor de foame, pentru că aş fi ipocrit", a mai afirmat el.
Petru Lakatos, deputat UDMR, a votat pentru forma finală a OUG 50/2010 deoarece în forma veche aceasta ar fi deschis calea spre justiţie între clienţi şi bănci şi am fi avut foarte multe procese interminabile, spune el.
Deputatul PSD Adrian Mocanu ne-a spus că a votat pe linia partidului. În schimb, Valeriu Steriu s-a abţinut pentru că se simţea în conflict de interese. "Am credit ipotecar şi am vrut de la început să mă delimitez de aceste aspecte. Pe de altă parte, îi înţeleg foarte bine pe cetăţeni, dar forma finală mi se pare în regulă, pentru că împacă şi clienţii şi băncile", a mai spus acesta.
El menţionează că a avut şansa să renegocieze cu banca o scădere semnificativă a ratei faţă de ce plătea în lei, cu 8% cumulat pe ambele credite. (A contribuit Teodora Vasâlca)
CREDITE
Ce deputaţi din Comisia de buget sunt datori la bănci