Ce facultate să alegi ca să nu ajungi şomer după absolvire

Ce facultate să alegi ca să nu ajungi şomer după absolvire

Ingineria, IT-ul, vânzările, resursele umane şi consultanţa sunt câteva dintre domeniile în care, conform specialiştilor, vor exista oferte generoase de angajare în anii următori.

Cu o piaţă a muncii încă amorţită, în care singurii care îşi găsesc uşor un serviciu sunt specialiştii IT, este greu de spus ce şanse de angajare vor avea tinerii care încep acum facultatea. Câţiva experţi în resurse umane au încercat să estimeze pentru Evenimentul zilei ce fel de specialişti vor căuta angajatorii peste trei ani.

Nu vă feriţi de profilul real

Domeniul IT, cel mai puţin afectat de criza economică, va prospera în următorii ani. Vlad Posea, coordonator naţional "Stagii pe Bune" spune că piaţa nu va fi saturată în acest domeniu pentru că numărul specialiştilor este mic.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este un domeniu dificil, iar cei mai mulţi tineri se îndreaptă spre cele mai uşoare, cum ar fi sociologia sau ştiinţele economice".

Concurenţa înregistrată la facultăţi în ultimii ani a confirmat interesul redus al tinerilor pentru profilul real. Dragoş Gheban, Business Development Manager la Catalyst Solutions, este de părere că, pe măsură ce se va dezvolta economia, ne vom confrunta cu o lipsă acută de absolvenţi ai profilurilor reale.

Şi la stat, şi la privat

Angajările în instituţiile de stat sunt în acest moment sistate, ceea ce i-ar putea face pe tineri să fie reticenţi în alegerea unei specializări care îi pregăteşte pentru statutul de bugetari. Putem aminti aici medicii, profesorii, poliţiştii, asistenţii sociali.

Bogdana Zincă, consultant resurse umane, este optimistă şi spune că angajările la stat nu vor mai fi problematice în trei ani. Cât despre mediul privat, ea estimează că oferta de joburi va fi mare cu precădere în domeniile ce presupun specializări tehnice, dar şi în marketing, vânzări, resurse umane şi consultanţă în diverse domenii.

Pasiunea, mai importantă decât cerinţele pieţei

Mădălina Popescu, manager la Pluri Consultants, este mai rezervată în privinţa şanselor de angajare în următorii ani. "Absolvenţii din 2014 vor da de o piaţă încă rigidă, cu angajatori foarte exigenţi, care îşi vor selecta oamenii dintr-un număr mare de şomeri". Ea îi sfătuieşte pe tineri să-şi aleagă domeniul de studiu ţinând cont, în primul rând, de interese şi pasiuni.

Nicio specializare nu garantează succesul

Fără muncă susţinută, nicio specializare universitară nu oferă garanţia unei cariere de succes. Specialistul în resurse umane George Butunoiu este categoric şi spune că ultimul lucru la care trebuie să se gândească tinerii când aleg o facultate este piaţa muncii şi locurile disponibile.

"Important este ca, dacă sunt pasionaţi de ceva, să urmeze studii în acea direcţie. După terminarea facultăţii, se pot angaja în domeniul în care au terminat sau în altul, nu contează atât de mult facultatea absolvită".

Conform specialiştilor, ceea ce contează cu adevărat pentru creşterea şanselor de găsire a unui loc de muncă este activitatea din perioada studenţiei. Alexandra Urşeanu, consultant resurse umane la compania Hart, le recomandă tinerilor să se implice în cât mai multe programe extra-universitare.

"Orice oportunitate (traininguri susţinute de ONG-uri, schimburi de experienţă, voluntariat, internship etc.) trebuie fructificată, pentru că îi va ajuta la crearea unui CV competitiv şi va contribui la «arderea» etapei de inserţie în viaţa profesională".

Implicarea într-o organizaţie studenţească este o altă metodă eficientă de a obţine o minimă experienţă.

Experienţa internaţională impresionează angajatorul

Studenţii care obţin burse în străinătate sau care se vor implica într-un program de schimb de experienţă vor avea şanse mai mari de angajare după terminarea studiilor.

"Experienţa internaţională este asociată cu o motivaţie puternică pentru dezvoltare personală şi profesională, pentru că vine la pachet cu o anumită mentalitate şi cu un bagaj de cunoştinţe şi abilităţi care pot fi valoroase pentru angajator", spune Dragoş Gheban, de la Catalyst . "Pentru profilul uman, marile companii recrutează specialişti în marketing, vânzari, HR, consultanţă." BOGDANA ZINCĂ, specialist resurse umane

STATISTICI

Legătura între studii şi locul de muncă

Au şanse mari să se angajeze în specializarea absolvită cei care au urmat matematică, calculatoare, construcţii civile şi industriale, teologie pastorală, medicină veterinară, farmacie, informatică aplicată, arată un studiu publicat anul trecut de Unitatea Executivă a Consiliului Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor.

Conform cercetării, se angajează în domenii conexe absolvenţii de ştiinţe politice, relaţii internaţionale, comunicare şi relaţii publice, administrarea afacerilor, economia comerţului, turismului şi serviciilor, afaceri internaţionale, tehnologii şi sisteme în telecomunicaţii etc.

Programe de studiu care duc la angajare în domenii diferite de cel absolvit sunt geografia turismului, limba şi literatura română, istorie, relaţii internaţionale, administraţie publică, administraţie europeană.