Evenimentul Zilei > Politica > Ce facem pe 26 mai? Să fim actori, nu spectatori!
Ce facem pe 26 mai? Să fim actori, nu spectatori!

Ce facem pe 26 mai? Să fim actori, nu spectatori!

Avem, duminică, la urne, șansa enormă de a fi participanți direcți la scrierea destinului României și al poporului său, al fiecăruia dintre noi. Trăim zile grave în care democrația ne este direct amenințată, în care prezentul ne este alterat, iar viitorul pus în lumini tulburi. Dincolo de interesul imediat al fiecăruia, de lupta de zi cu zi, e timpul să ne câștigăm împreună acest destin pozitiv

Duminică, 26 mai, este ziua alegerilor pentru Parlamentul European și ziua Referendumului pentru Justiție în care putem transmite clar politicienilor ce fel de țară ne dorim. Dar este și ziua în care fiecare dintre noi alege ce rol vrea să joace: acela de actor direct implicat în scrierea istoriei țării sau acela de martor la scrierea altora. Să nu uităm că trăim vremuri privilegiate în care nu mai trebuie să murim ca la Revoluție ca să-i schimbăm pe politicienii care ne conduc. Trăim vremuri bune în care nu mai plătim cu ani grei de temniță pentru opțiunile politice.

A crescut o generație în România de la Revoluția din decembrie 1989 când mai bine de o mie de români au murit pentru a schimba destinul țării. O generație care a auzit, poate, de la bunici amintirile despre război, de la părinți amintirile despre comunism. O generație căreia i s-a deschis o lume întreagă imperfectă, dar cea mai bună posibilă. Să crești protejat de Uniunea Europeană și NATO sunt privilegii la care generațiile recente nici nu puteau visa.

Au trecut doar două generații de când pentru opinii politice se faceau ani grei de pușcărie și muncă silnică, de când adevărurile despre puterea politică se spuneau în șoaptă doar celor apropiați care uneori sfârșeau prin a te trăda, sub presiunea unui regim criminal.

Să nu uităm toate lucrurile astea! Să nu uităm că acum suntem oameni liberi. Și vrem să rămânem așa!

Duminica următoare, pe 26, avem o șansă istorică, la vot: aceea de a transmite clar ce fel de Românie alegem și pe ce drum vrem să apucăm! Să alegem să spunem dacă ne place România în care trăim acum sau vrem să o schimbăm în bine. Să alegem să le transmitem celor de la PSD, care ne conduc azi, că ajunge! Că nu vrem să mai discutăm despre justiție, grațieri și amnistii, nici să devenim experți în Codul Penal. Că justiția trebuie să fie liberă și lăsată în pace. Că vrem să discutăm despre ce contează cu adevărat: spitale și școli, drumuri și salarii, locuri de muncă și nivel de trai, despre familii care cresc și se bucură împreună și nu se destramă pe toate meridianele globului. Că vrem un stat cât mai neimplicat în viețile noastre, dar care să își facă pur și simplu treaba în loc să încurce. Că vrem o Românie în care să alegem să rămânem noi și toți cei pe care îi iubim.

 Avem trei mize mari duminică, 26 mai, toate la fel de importante pentru destinul comun și personal.

Prima este resetarea haosului politic de la guvernare din ultimii doi ani și jumătate, care a fost o adevărată frână pentru România și români. Un vot împotriva PSD este un vot care spune clar: De ajuns! Nu se mai poate așa! Putem transmite acest mesaj spunând ”DA” la referendum și votând PNL, singurul partid care are șansa de a bate PSD și de a-l trimite pe locul doi la alegeri, iar apoi în istorie.

 În al doilea rând, votul pentru PNL nu este doar o sancțiune la adresa PSD, este și un vot pozitiv. Pentru că a doua miză a alegerilor de duminică este ca România să trimită în Parlamentul European oameni capabili, respectați în Europa, care stau la masa deciziei! Oameni care au arătat că merg la Bruxelles cu interesul României în gând și în primul rând, înainte de interesul politic.

În fine, o imensă miză a zilei de duminică este mesajul românior pentru PSD: interzicerea amnistiției și grațierii, interzicerea ordonanțelor de urgență pe justiție. Nu mai dorim protejarea corupției prin demersuri neobosite de a da ordonanțe, de a modifica codurile penale și legile care asigură funcționarea justiției. Totul, doar în slujba unei găști, unui grup mic de oameni care se întâmplă să fie la putere: Liviu Dragnea și PSD.

Decizia de a vota nu este decât în mâna fiecărui român. Dar dacă vrem să eliberăm România și să respirăm un aer nou de pe 27 mai, trebuie să mergem să votăm duminică, pe 26 mai. Apoi, este prea târziu.