Ce face Theodor Stolojan la 80 de ani. Nici la 20 de ani nu făcea așa ceva
- Bianca Ion
- 4 septembrie 2024, 18:10
Theodor Stolojan se reinventează. La vârsta de 80 de ani, fostul prim-ministru Theodor Stolojan a început să practice windsurfingul. Recent, pe rețelele sociale au fost publicate imagini cu fostul politician, echipat pentru acest sport acvatic.
Theodor Stolojan se reinventează. S-a apucat de sporturi nautice
Pe 27 august, Theodor Stolojan a fost surprins de o școală locală de windsurfing în timp ce lua parte la lecții în apropierea stațiunii Mamaia. Fotografiile realizate în acea zi îl arată pe fostul prim-ministru în acțiune pe valuri.
„Windsurfing-ul se practică și la 81 de ani (Stolojan va împlini această vârstă pe 24 octombrie n. red.). Theodor Stolojan este un exemplu de sportivitate la vârstă avansată”, au transmis reprezentanții școlii de windsurfing – Piccadilly Mamaia, pe Facebook.
În prezent, windsurfingul este considerat un sport recreativ accesibil și sigur, ideal pentru familii și începători, mai ales în locațiile cu apă plată. Evoluția echipamentului și a tehnicilor de practică a contribuit la popularizarea sportului, oferind oportunități de învățare și distracție pentru toți participanții, indiferent de nivelul lor de experiență.
Theodor Stolojan, „nemuritorul” din politica românească
Începuturile carierei politice ale lui Theodor Stolojan se încadrează în contextul anilor 1990, când a deținut diverse funcții de conducere în guvernul lui Petre Roman. Inițial adjunct al ministrului Finanțelor și ulterior ministru, a avut un rol esențial până în aprilie 1991. După evenimentele tumultoase din septembrie 1991, care au condus la căderea guvernului Petre Roman, Stolojan a fost numit premier al României, având un mandat care a durat până în noiembrie 1992.
După alegerile din 1992, în care PDSR a obținut victoria, Stolojan a fost înlocuit de Nicolae Văcăroiu. În timpul mandatului său ca premier, a fost responsabil pentru implementarea unei măsuri extrem de nepopulare, naționalizarea valutei, care a forțat populația și firmele să convertească valuta în lei la un curs impus de stat. Această măsură a dus la o devalorizare severă a leului în lunile următoare, rezultând într-o pierdere considerabilă pentru cetățeni. După încheierea mandatului său de premier, Stolojan a continuat să activeze în domeniul financiar, ocupând funcții la Banca Mondială și apoi la Tofan Group, o companie privată.
Revenirea sub culorile PNL
În anul 2000, Theodor Stolojan a făcut o nouă incursiune în arena politică, candida pentru președinția României din partea PNL. Totuși, nu a reușit să atragă un sprijin semnificativ, obținând doar 11,78% din voturi, ceea ce l-a plasat departe de rivalii săi principali, Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. După acest eșec electoral, Stolojan a rămas activ în cadrul PNL și, în 2002, a preluat conducerea partidului în urma unui congres extraordinar, aceasta fiind, în mare parte, ultima sa realizare notabilă în domeniul politic.
În 2003, Stolojan a încheiat Alianța DA cu Partidul Democrat, condus de Traian Băsescu, și, în februarie 2004, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, a decis să se retragă chiar înainte de alegeri, lăsându-l pe Băsescu să preia candidatura. Motivul oficial invocat a fost starea de sănătate, iar anunțul retragerii sale a fost însoțit de emoții evidente, Băsescu manifestând publicu-l său regret în fața camerelor de luat vederi.
Cum a ajuns Stolojan mentorul noilor liberali
După alegerile din 2004, Theodor Stolojan a revenit pe scena politică, ocupând funcția de consilier al președintelui Traian Băsescu. În perioada următoare, s-a confruntat cu dificultăți în cadrul PNL, având dispute cu liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu. Conflictul l-a dus la excluderea sa din partid în 2006. În același an, a fondat Partidul Liberal Democrat (PLD), alături de alți politicieni nemulțumiți de conducerea lui Tăriceanu, cu scopul de a aduce o nouă direcție în politica liberală.
În 2007, PLD a fuzionat cu Partidul Democrat, consolidându-se astfel în cadrul Alianței cu Traian Băsescu. După alegerile din 2008, Stolojan a primit sarcina de a forma un nou guvern, dar a renunțat la mandatul său după doar cinci zile. În perioada ulterioară, a activat în Parlamentul European și a revenit în PNL după fuziunea cu PDL, fiind considerat un mentor pentru tinerii politicieni, deși realizările sale în carieră sunt adesea privite cu un anumit grad de critică retrospectivă.