Ce este „Akrasia”, boala de care suferă geniile. Care sunt simptomele greu de remarcat

Ce este „Akrasia”, boala de care suferă geniile. Care sunt simptomele greu de remarcat Sursa foto: Arhiva EVZ

Trăim într-o societate agitată, cuprinsă de stres, de „Akrasia” și de presiunea timpului de a ne îndeplini obiectivele.

Însă dintotdeauna a fost așa. În vara 1830, scriitorul francez Victor Hugo avea de îndeplinit un termen limită imposibil de atins. Deși avea un an la dispoziție să publice o carte nouă pentru editorul său, și-a irosit timpul cu petreceri. Editorul i-a scurtat termenul limită la șase luni.

Cartea trebuia finisată în februarie 1831, dar Hugo a născocit un plan. Și-a adunat hainele și le-a încuiat într-un cufăr. S-a îmbrăcat doar cu un șal mare și s-a apucat de scris.

Pe 14 ianuarie 1831, scriitorul a publicat cartea „Cocoșatul de la Notre-Dame”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce este Akrasia?

„Akrasia” este un termen care descrie comportamentul geniilor de-ași amâna proiectele, propus de filosofi greci antici, ca Socrate și Aristotel.

„Akrasia”, o stare de a acționa împotriva judecății tale mai bune, presupune să faci un lucru, dar știi că trebuie să faci altceva. „Akrasia” este o tergiversare, lipsa autocontrolului, care te împiedică să-ți urmezi obiectivul propus.

O explicație a fenomenului este că umanitatea a dezvoltat „incoerența de timp”, o tendință a creierului uman de a aprecia recompensele imediate mai mult decât recompensele viitoare ce ar putea fi colectate pe termen lung.

Akrasia, boala geniilor. Socrate, sursa Foto: Dreamstime

Akrasia, boala geniilor. Socrate, sursa Foto: Dreamstime

Care sunt pașii?

Modalitatea de a vă axa pe obiceiuri pozitive și constructive, și de a vă îndepărta de/sau a vă limita obiceiurile rele care vă irosesc inutil timpul, se numește „dispozitiv de angajament”. În mod voluntar, puteți să refuzați să mai jucați poker online care vă pot ruina financiar și psihic, să vă mai jucați jocuri video violente care doar vă irosesc timpul, sau să mai consumați meniuri fast-food pentru a economisi banii și pentru a preveni creșterea în greutate .

Frustrarea rezultată din amânarea unei sarcini este mai gravă decât dificultatea sarcinii în sine. Potrivit lui Eliezer Yudkowsky, „a fi la mijlocul lucrării este mai puțin dureros decât a fi în mijlocul amânării”.

Programați-vă planurile și respectați-vă orarul sarcinilor. Potrivit unui studiu efectuat pe un grup de 3,272 de angajați ai unei companii americane, cei care au notat data și ora specifică pentru vaccinarea antigripală au avut șanse mai mari în a le efectua câteva săptămâni mai târziu. Programarea din timp a sarcinilor face diferența.