Această decizie luată de guvern, precum și instaurare stării de urgență, au dus la o reducere a colectărilor la nivel național, în unele localități depășind 30%.

De asemenea, pentru anul 2020, contribuabilii care achită integral, până la 30 iunie 2020, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport beneficiază de bonificația stabilită de Consiliul Local.

 

Cum poți plăti în termen taxele și impozitele locale în Sectorul 5

Direcța de Impozite și Taxe Locale a sectorului 5 a realizat un amplu program de investiții în digitalizarea sistemului de colecatare pentru a putea veni in sprijinul cetățenilor care doresc să-și plătească taxele și să beneficieze de reducerea oferită. Cerințele privind distanțarea socială a prins această instituție, DITL sector5, așa cu au declarat reprezentanții acestea, nedescoperită, cetățenii având multiple posibilități de plată online.

Pentru plata taxelor si impozitelor locale, contribuabilii persoane fizice și juridice au varinatele de plată tradiționale: ordin de plată la bancă, numerar la orice unitate CEC din Municipiul București, numerar la orice Oficiu Postal din Municipiul București, plata cu cardul în sediile D.I.T.L Sector 5 (Str. Sebastian NR. 23 – SEDIUL CENTRAL, Str. Uranus NR.98 BL.U8, Piața Națiunilor Unite NR. 3-5) , mandat postal la orice Oficiu Poștal din România și posibilitatea de a plăti online prin: rețeaua de terminalele electronice de plată Selfpay, Qiwi, centrul de plăți un-doi, Westaco în benzinăriile OMV și Petrom, continuând cu posibilitatea plăților pe platforme digitale naționale – ghișeul.ro  – și soluții digitale integrate oferite de băncile comerciale, de tip Internet banking, sau soluții de tip «direct debit» accesibile de pe telefoanele mobile”, spune Iulian Manea inspector în cadrul DITL sector 5.

După data de 30 iunie 2020 se percep penalități

Totuși, dacă nu reușim sau nu putem plăti taxele locale în termenul legal, respectiv până la 30 iunie 2020, ce se întâmplă? Lucrurile nu se prezintă prea roz, dacă plata taxelor depășește termenul stabilit, suma creşte în fiecare zi cu 0,02%. De asemenea, în fiecare zi se aplică și o dobândă penalizatoare de 0,04% din sumă, ceea ce urcă valoarea totală a penalizării zilnice la 0,06%.

Acest lucru se face automat, conform legii, contribuabilul fiind obligat la plata acestor penalități suplimentare, administrațiile locale calculând aceste penalități și dobânzi până la data plății sumelor datorate. Reprezentantul DITL Sector 5 spune că acest lucru nu este dorit nici de autoritatea locală și din acest motiv au investit și dezvoltat aplicațiile digitale prin care oamenii să poată plăti în timp taxele și să beneficieze și de bonificație.

Totodată, pentru un tratament corect față de cetățenii care își plătesc taxele, inspectorii DITL Sector 5 urmăresc recuperarea tuturor sumelor restante conform legislației, tot mai puține persoane fizice sau juridice reușind să se sustragă de la plata acestora.