Evenimentul Zilei > International > Ce cred românii despre diaspora. Care este singura contribuție la economia locală
Ce cred românii despre diaspora. Care este singura contribuție la economia locală

Ce cred românii despre diaspora. Care este singura contribuție la economia locală

Ce cred românii despre diaspora și despre contribuția acesteia la economia autohtotonă reprezintă subiectul unei cercetări realizată de o companie specializată în transferuri internaționale de bani.

Ce cred românii despre diaspora: Banii trimiși în țară este singura contribuție a diasporei la economia României.

Şase din zece români (59%) consideră că principala contribuţie a diasporei la economia României este reprezentată de banii trimişi familiei. Alți 21% sunt de părere că este vorba de banii cheltuiţi în vizitele în ţară. Informațiile apar într-un sondaj realizat de o companie specializată în transferuri internaţionale de bani.

Conform rezultatelor cercetării TransferGo, un român care lucrează în străinătate trimite acasă, în medie, 500 euro pe lună. Aceasta în condițiile în care venitul unui român din Marea Britanie sau Spania, este de aproximativ 2.000 de euro.

Conform datelor date publicității de Banca Mondială, românii din Diaspora au trimis în România, în 2019, 7,2 miliarde de dolari. Această sumă reprezintă 3% din PIB-ul României.

Cu toate acestea, doar 20% dintre români sunt de părere că persoanele plecate în străinătate contribuie la dezvoltarea economiei. Este vorba despre investițiile pe care cei plecați în străinătate le fac la revenirea acasă.

60% dintre românii chestionați consideră, totuşi, că cei plecaţi peste hotare ar trebui sa se întoarcă în ţară.

Ce cred românii despre diaspora

TransferGo a lansat pe data de 1 decembrie 2020 campania „Valorez pentru România”. Rolul acesteia este de a sprijini și de a promova contribuţia românilor din diaspora la dezvoltarea economiei locale.

Campania include o petiţie online adresată Băncii Naţionale a României pentru lansarea unei bancnote sau monede de colecţie dedicate diasporei.

Până în prezent, peste 3.500 de români au semnat petiţia. O mare parte a susținerii a venit din partea comunităților românești din străinătate.

Cu ce se ocupă TransferGo

TransferGo este o companie de transfer internaţional de bani online. Aceasta a fost înfiinţată în anul 2012 de patru fondatori de origine lituaniană. Aceasta are sediul central la Londra și birouri la Vilnius, Berlin, Istanbul şi Varşovia.

În România, compania este prezentă din 2015. În 2019 au fost operate către România peste jumătate de milion de transferuri prin intermediul TransferGo. Dintre acestea, 80% s-au făcut de pe aplicaţia pentru dispozitive mobile. Pe parcursul lunii ianuarie a acestui an, TransferGo a raportat o creştere de 50% a fluxului de bani pentru ţara noastră.