Ce cred cititorii Capital despre taxare industriei tutunului. Aproape 40% vor uniformizarea taxelor aplicate acestui domeniu

Ce cred cititorii Capital despre taxare industriei tutunului. Aproape 40% vor uniformizarea taxelor aplicate acestui domeniuSursa: Arhiva EVZ

Taxarea produsele din tutun reprezintă una dintre sursele importante care alimentează bugetul statului. Deficitul bugetar a dus la o dezbatere publică privind eventuala modificare a legislației în domeniu.

Pornind de la această constatare site-ul Capital a publicat mai multe articole prin care a încercat să explice ce se întâmplă în această industrie și cum poate bugetul de stat să câștige mai mulți bani.

Industria tutunului din România este una importantă pentru bugetul de stat.

Companiile de profil contribuie cu aproximativ 3,4 miliarde de euro anual la veniturile statului. În ultima perioadă a apărut o dezbatere publică cu privire la nivelul de accizare a produselor din tutun încălzit. În acest moment, acestea sunt accizate de cinci ori mai puțin decât țigările clasice.

Pentru un pachet de stick-uri de tutun încălzit statul aplică o acciză de 2,6 lei, în timp ce pentru un pachet de țigări clasice aplică 11 lei.

Dacă adăugăm și restul taxelor pe care producătorii le plătesc statului, observăm că din prețul unui pachet de tutun încălzit 5 lei ajung la stat, în timp ce 15 lei din prețul unui pachet de țigări clasice ajung la stat.

În articole publicate despre acest subiect au fost prezentate pozițiile principalilor jucători din piața de tutun din România.

La finalul săptămânii trecute, site-ul Capital a vrut să vadă și opinia cititorilor săi printr-un sondaj la care au putut răspunde toți cei interesați. Vă prezentăm rezultatele sondajului, care reprezintă strict părerea cititorilor Capital, acesta nefiind reprezentativ la nivel național. Sondajul are cinci întrebări la care au răspuns câteva mii de oameni.

Unde vor oamenii să meargă banii din țigări

”Românii cumpără cele mai scumpe țigări din Uniunea Europeană raportat la puterea de cumpărare. Credeți că este un lucru bun?” este prima întrebare adresată cititorilor. Peste două treimi dintre cititorii care au răspuns la sondaj, 68,8%, sunt de părere că nu este un lucru, în timp ce aproape un sfert, 24,8%, consideră pozitivă această situație. Dintre repondenți, 6,4% nu au încă o părere clară formată.

A doua întrebare pe care am adresat-o cititorilor se referă la domeniul în care ar trebui să meargă banii proveniți din taxele aplicate industriei tutunului. Cei mai mulți oameni, 57,5%, sunt de părere că ei ar trebui să meargă în sistemul sanitar, în timp ce 16,8 % cred că ar trebui să meargă în investiții în alte domenii. Învățământul, cu 13,1% din opțiuni, reprezintă a treia prioritate a oamenilor, iar unul din 10 repondenți spune că banii ar trebui să meargă la fondul de pensii. Doar 2,2% dintre participanții la sondaj au optat pentru investiții în sport.

”Ce taxe credeți că ar fi mai corect să crească, având în vedere nevoia de bani pentru a combate efectele pandemiei?” este a treia întrebare adresată cititorilor Capital. Cei mai mulți dintre participanții la sondaj, 39,6%, cred că ar trebui să se uniformizeze taxele aplicate tuturor formelor de țigări. Unul din opt cititori Capital, 12,5%, este de părere că ar trebui să crească taxele aplicate altor produse, cum ar fi carburanții, iar 7,6% din repondenți consideră că trebuie să crească impozitul pe venit. O treime dintre români, 33,2%, nu au încă o părere formată despre acest subiect.

Mai mult de jumătate cred că țigările ar trebui taxate diferite

Sondajul Capital a atins și tema taxării diferențiate a diferitelor produse din tutun prin următoarea întrebare: ”Cum ar trebui taxate produsele următoare: tigarete, tigari de foi, tigari electronice, tutun încălzit etc?”. La această întrebare majoritatea participanților la sondaj, 56,2%, au răspuns că ar trebui taxate diferențiat în funcție de dovezile științifice privind sănătatea. Aproape o treime dintre cititori, 30,2%, sunt de părere că ar trebui taxate toate la fel. Există însă și oameni care cred că nu ar trebui taxate deloc aceste produse. Acești reprezintă 13,4% dintre participanții la sondaj.

Ultima întrebare a sondajului se referă concret la diferența de taxare dintre țigările clasice și cele din tutun încălzit. ”Anumite produse din tutun sunt taxate de până la 5 ori mai puțin decât țigările. Considerați că acest lucru este corect?” este ultima întrebare a sondajului Capital. Aici părerile sunt împărțite cel mai echilibrat, cele două tabere având procente apropiate. Aproape jumătate dintre cei care au răspuns la această întrebare, 48,9%, consideră că nu este un lucru corect, în timp ce 42,3% sunt de acord cu situația actuală. Dintre participanții la sondaj, 8,8% nu și-au format încă o părere.

Concluzie

Cititorii Capital consideră majoritar că nu este un lucru bun că plătim cele mai scumpe țigări din UE raportat la puterea de cumpărare. De asemenea, majoritatea cred că banii proveniți din taxarea țigărilor ar trebuie să meargă spre domeniul sănătății. În ceea ce privește veniturile la bugetul de stat, cei mai mulți cititori consideră că acestea ar putea crește prin uniformizarea taxelor la diversele produse de tutun.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre repondenți, în momentul în care se vorbește de posibilele probleme de sănătate, cred că produsele din tutun ar trebui taxate diferit, în funcție de gradul de pericol pe care îl reprezintă acestea.

Totuși, 48,9% dintre participanții la sondaj cred că nu este un lucru corect că tutunul încălzit este taxat de cinci ori mai puțin decât țigările clasice.

Dacă am putea încerca o concluzie aceasta ar fi: cititorii care au răspuns la sondaj doresc o taxare diferențiată, diferențierea să fie într-o măsură mai mică între produsele de tutun, criteriul luat în calcul putând fi studiile clinice asupra sănătății și taxele colectate să fie îndreptate preponderent către sistemul medical.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News