Ce conțin mititeii pe care-i punem de 1 Mai pe grătar. Studiu

Ce conțin mititeii pe care-i punem de 1 Mai pe grătar. Studiu

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționatm înainte de 1 mai, din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 25 tipuri de mititei, 34 tipuri de muştar şi 52 tipuri de pâine, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Iată ce a constatat Asociația Pro Consumatori înainte de 1 Mai:

 

La 3 din 10 mititei nu se specifică conţinutul de carne pe etichetă!

Ne puteți urmări și pe Google News

4 din 10 mititei conţin arome!

3 din 10 mititei conţin carmin!

2 din 10 mititei conţin aromă de fum!

2 din 10 mititei conţin monoglutamat de sodiu!

Unul din 10 mititei conţine acid citric!

La 9 din 10 tipuri de muştar apa este principalul ingredient!

4 din 10 tipuri de muştar conţin făină de grâu!

3 din 10 tipuri de muştar conţin gumă xantan!

2 din 10 tipuri de muştar conţin amidon!

2 din 10 tipuri de muştar conţin zaharină!

2 din 10 tipuri de muştar conţin arome!

2 din 10 tipuri de muştar conţin acid citric!

O felie de pâine conţine până la 7 aditivi alimentari!

9 din 10 tipuri de pâine feliată nu respectă reţeta tradiţională a pâinii!

7 din 10 tipuri de pâine feliată conţine conservanţi!

2 din 10 tipuri de pâine feliată conţine câte doi conservanţi!

6 din 10 tipuri de pâine feliată conţine zahăr adăugat!

Asociaţia Pro Consumatori (APC) arată, într-un comunicat de presă, că își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

 

"Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații. La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție.  Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, carmin, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoascorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitaţi mititeii cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug. Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală și pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare), deoarece numai așa pot beneficia de substanțe minerale (calciu, fosfor și fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 și B6) și vitamina PP. Totodată, le sugerez să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale și de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip. De asemenea, folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită în industria alimentară. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceștia au numai un rol tehnologic, „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma“, declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC, candidat pentru Parlamentul European din partea Blocului Unităţii Naţionale.