Moneda naţională pierde din valoare, pe fondul crizei din zona euro. Dincolo de efectele negative, acest lucru ajută exporturile şi echilibrarea finanţelor ţării.
Deprecierea leului în ritm rapid în ultimele săptămâni îi îngrijorează pe români. De la începutul anului până acum, moneda naţională a pierdut 3,2% din valoare faţă de euro. Iar faptul că deprecierea are loc exclusiv din cauza crizei din Grecia şi din zona euro în general, nu pe fondul unor dezechilibre interne, nu este un argument de natură să ne dea încredere.
Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România, a declarat recent că estimează o cotaţie de 5 lei pentru un euro, până la finele acestui an.
Posibilitatea înregistrării unui curs similar o amintea şi analistul Aurelian Dochia, la finele anului trecut. Prognoza de curs a Guvernului este de 4,4 lei/euro.
Economistul Daniel Dăianu critică aceste estimări pesimiste: "Nu trebuie să ne jucăm cu focul", spune acesta. Potrivit fostului europarlamentar, Mișu Negrițoiu, în calitate de șef al unei bănci, "nu are voie să facă asemenea predicții", de natură să influențeze psihologia oamenilor.
În opinia sa, pentru a reduce impactul deprecierii asupra populaţiei şi firmelor ar fi corect ca facturile la serviciile din România să fie calculate în lei. Potrivit fostului europarlamentar, România are un avantaj faţă de statele din zona euro: politica monetară. Astfel, deprecierea monedei naţionale ajută statul să atenueze impactul crizei şi, în plus, contribuie la creşterea valorii exporturilor româneşti.
În acest moment, este vital pentru zona euro să se evite reînghețarea piețelor, mai spune Dăianu.
"România are un atu faţă de alte ţări care fac parte din zona euro: are o politică monetară autonomă şi o politică de curs autonomă. Astfel, există o supapă pe care alţii nu o au." DANIEL DĂIANU, profesor de economie Citiți și:
- Bancherul Mişu Negriţoiu: Cursul poate ajunge la 5 lei/euro. Noi avem o psihoză a deprecierii
- Barclays Capital: "Riscurile politice" vor duce leul și mai jos
- Acum, că tot s-a depreciat leul, Isărescu spune să ne punem baza în exporturi