Ce au lăsat în urmă trupele ruse după ce s-au retras de la Ceronbîl. Dezastrul e total

Ce au lăsat în urmă trupele ruse după ce s-au retras de la Ceronbîl. Dezastrul e totalSursă: Lukas Pernicky | Dreamstime.com

Imagini șocante au dezvăluit distrugerile lăsate de trupele ruse la situl nuclear de la Cernobîl. Trupele ruse au pus mâna pe Cernobîl în prima zi a războiului din Ucraina în februarie și au preluat zona de excludere a Cernobîlului, înconjurând perimetrul centralei și preluând controlul deplin timp de peste o lună.

Ceea ce au lăsat în urma lor și după retragerea lor a fost acum dezvăluit, deoarece fotografii au avut acces deplin la laboratoarele și birourile sale pentru prima dată. Mesaje înfiorătoare graffite pe pereți, gunoaie revărsate de-a lungul coridoarelor, geamuri sparte și cabluri electrice sub acoperire au fost printre lucrurile lăsate de apărătorii ucraineni să le găsească.

Imaginile șocante de la Cenobîl

Când forțele Kremlinului au preluat controlul asupra amplasamentului, mulți localnici s-au temut de un dezastru radioactiv major, ca urmare a luptei grele în jurul fabricii care aruncau deșeuri. Soldații au săpat tranșee în zona extrem de toxică, dar ulterior s-au retras ca parte a unei retrageri mai ample din jurul capitalei Kiev în aprilie.

Marea centrală nucleară nu mai produce energie, dar înainte de invazie, aproape 6.000 de muncitori monitorizau efectele crizei catastrofale de acum mai bine de trei decenii. The Washington Post raportează că 698 de computere. Au fost confiscate 344 de vehicule și 1.500 de dozimetre de radiații - toate de neînlocuit. Ea estimează costul înlocuirii a ceea ce a fost pierdut la peste 135 de milioane de dolari.

Soldații ruși care au preluat controlul asupra Cernobîlului au răspândit material radioactiv în jurul fabricii, iar un soldat a luat o sursă de radiații cu mâinile goale. Nu se știe ce s-a întâmplat cu soldatul care s-a ocupat de deșeuri. Soldații au contaminat centrala electrică cu material radioactiv în timp ce mergeau prin pădure, ducând înapoi deșeurile pe pantofi.

Pericolul contaminării nucleare

Ca urmare, nivelul radiațiilor a crescut la centrala electrică. „Este o nebunie, într-adevăr”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, pentru CNN. „Chiar nu am idee de ce au făcut-o. Dar putem vedea că au intrat acolo, soldații care au mers acolo, s-au întors aici și nivelul radiațiilor a crescut”.

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a declarat că invadarea site-ului nuclear de către Putin a arătat amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru restul Europei. „Fumul nuclear nu este limitat de granițe. Poate ajunge în Europa de Est, Europa Centrală și chiar în Marea Britanie. Pericolul contaminării nucleare a Europei este foarte mare, în timp ce Rusia continuă acest război”, a spus el potrivit Mirror.co.uk.