Ce au însemnat patru ani cu Trump pentru America?

Ce au însemnat patru ani cu Trump pentru America? Un nou sondaj în SUA. Donald Trump, cu un avans de 6 puncte față de Biden. Sursa foto Arhiva EVZ

Se pare că Donald Trump este destinat să fie înfrânt la aceste alegeri. Au fost zile intense pentru noi, cei bolnavi de politică şi iubitori viscerali de libertate, dar rezultatul pare că se conturează şi va fi pentru o Americă care va reveni la metehnele vechi.

De departe putem spune că Joe Biden reprezintă o lume învechită şi îngrămădită, a unei Americi care este o îndepărtată amintire. În schimb, Donald Trump reprezintă forţa unei superputeri care nu se dă bătută, care a căutat pacea fără să plece capul, ameninţătoare, dar paşnică, ce a lovit din greu adversarul numărul unu, China comunistă.

Donald Trump a reprezentat o Americă nouă, care încetează să mai fie jandarmul lumii şi care începe să se gândeacă la afacerile sale proprii:

O Americă care nu mai exportă democraţia, dar care îşi încordează muşchii fără să tragă niciun glonţ. O Americă capabilă să-şi  trimită Comandantul Şef în Coreea de Nord să se întâlească cu acel comic omuleţ, Kim Jong-un, cel care cu doar câteva luni mai înainte ameninţa Japonia, Guam şi Los Angeles cu rachete nucleare. O Americă căreia i se fâlfâie de vechile etichete diplomatice şi care a făcut doar ce era normal să facă să mute ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim. O Americă căreia i s-a fâlfâit de bârfele inutile ale liderilor europeni şi a sprijinit, fără a spune 'dacă şi poate',  dorinţa de libertate a verişorilor englezi şi a împins spre libertate multe alte popoare. O Americă ce a repudiat acordul nuclear al lui Obama cu Iranul, terminându-l pe Soleimani, omul cel mai puternic din Orientul Mijlociu. O Americă ce a văzut întoarcerea la muncă, împreună cu fabricile, în vechea Rust Belt (Rust Belt reprezintă, pe scurt spus, ceea ce a fost inima industrială a SUA până în 1980 când a intrat în declin şi pe care Trump a resuscitat-o), odată fortăreaţă democrată, iar astăzi ataşată mesajelor trumpiste. O Americă ce a văzut taxele scăzând şi care a demascat ipocriziile green a ieşind din Acordul de la Paris. Poate Donald Trump va pierde, dar preşedinţia sa a schimbat faţa Grand Old Party(republicanii) şi a întregii ţări. Acum republicanii iau voturi  de la latinos şi de la  muncitori, două segmente care ar fi trebuit să fie apanajul democraţilor dar care, ca să vezi chestie,  au votat pe preşedinte care a făcut mult pentru ei. Nu ştim ce se va alege de America lui Biden, nu ştim ce forţe vor duce ţara înainte. Un lucru îl ştim cu siguranţă: oricare va fi până la urmă preşedinte şi care iubeşte libertatea şi democraţia, nu poate să nu iubească America. Noi, romanticii fără leac vom fi mereu aici, este concluzia editorialistului de la Il Giornale.