Ce au în comun pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic. Specialiștii oncologi formulează răspunsuri

Ce au în comun pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic. Specialiștii oncologi formulează răspunsuri Sursa: Dreamstime.com

Cercetătorii care se ocupă cu studierea cancerului pancreatic spun că această afecțiune va deveni, în curând, a doua cea mai răspândită formă de cancer responsabilă de decese. Astăzi, pe locul doi este cancerul de colon, iar pe primul loc este cancerul la plămâni. Totuși, care sunt cauzele ce duc la dezvoltarea unor astfel de anomalii la nivelul organismului?

În 2017, cancerul pancreatic era situat pe locul al patrulea în rândul tipurilor de cancer care provoacă cele mai multe decese în SUA, iar astăzi această boală se situează pe locul al treilea, având șanse reale de a ajunge pe locul al doilea, după cancerul la plămâni.

Cauzele posibile ale cancerului pancreatic

Tot în SUA, cercetătorii au arătat faptul că incidența bolii crescuse cu 0,5% pe an, în decursul a zece ani. Pe lângă SUA, Franţa, Japonia şi Taiwan au înregistrat şi ele creşteri accentuate în ce privește cazurile de cancer pancreatic.

Un factor principal de risc este reprezentat de fumat, spun medicii oncologi, astfel că un individ fumător este supus unui risc dublu de a face cancer de pancreas, prin comparație cu unul nefumător.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obezitatea și diabetul de tip 2, alte posibile cauze ale cancerului de pancreas

Pe lângă fumat, obezitatea şi diabetul de tip 2 constituie posibile cauze ale cancerului pancreatic. Medicul oncolog Robert A. Wolff, de la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, spune că obezitatea a luat locul fumatului în ce privește cauzele cancerului de pancreas.

„De când am început meseria, am văzut schimbarea de la fumat la obezitate. Aceşti pacienţi sunt doar bombe cu ceas pentru cancerul pancreatic“, spune medicul Wolff.

Un procent semnificativ de bolnavi diabetici ajung să sufere de cancer

Obezitatea se definește prin existența un indice de masă corporală situat între 30 şi 35. Această disfuncționalitate a organismului, alături de diabetul de tip II cresc riscul apariției și a altor tipuri de cancer. Principalele cauze sunt anomaliile metabolice, inflamaţia scăzută de tip cronic, cantitatea prea mare de insulină, excesul de hormoni sau de factori de creştere eliberaţi prin ţesutul adipos.

„Toate tumorile de pancreas trag după ele și diabetul zaharat. Este un joc între diabetul zaharat și cancer și între cancer și diabetul zaharat. Care este jocul? Atâta timp cât bolnavul pregătește cancerul pancreatic, induce și diabetul. Diabetul apare ca o consecință a distrucției celulelor care dau sucul pancreatic. Se cunoaște că din populația diabetică, până la 25%, în primii ani (2-5 ani) există un procent important de bolnavi diabetici care fac cancer. Faci cancer, faci diabet și ai diabet, ai un potențial de a face cancer,” transmite prof. dr. Mircea Beuran, conform Doctorulzilei.ro.