Ce ajutoare pot primi românii de la stat în 2023. Marcel Boloș: Vor fi cetățeni care vor putea primi până la 10.000 de lei

Ce ajutoare pot primi românii de la stat în 2023. Marcel Boloș: Vor fi cetățeni care vor putea primi până la 10.000 de lei Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii cu venituri mici vor primi anul acesta mai multe ajutoare de la stat. Acestea se acordă în funcție de veniturile obținute lunar. Peste două milioane de români vor beneficia de măsurile de sprijin aprobate de Guvern.

Guvernul va acorda anul acesta mai multe ajutoare persoanelor cu venituri mici, care au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta. „Încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie, iar peste două milioane de cetățeni să nu îşi pot permite un standard de viaţă decent în 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare.

Vor fi români care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda", a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor europene.

Sprijin de la stat

Vârstnicii care au pensia sub 1.500 de lei, vor primi anul acesta un ajutor de 1.000 de lei, cei cu pensii între 1501 – 2000 de lei vor primi 800 de lei, iar cei care au între 2.001-3.000 de lei vor primi 600 de lei. Acest ajutor se va acorda în două tranșe. De asemenea, românii cu venituri mici vor putea beneficia și de un ajutor de maxim 4.000 de lei pentru achiziționarea de electrocasnice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Voucherele pentru alimente ( 250 de lei, o dată la două luni) se vor acorda pe tot parcursul anului 2023. Prima tranșă se va acorda în februarie.

De aceste vouchere, pe lângă pensionarii care au venit lunar mai mic de 1.700 de lei vor beneficia și: copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1700 lei

familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei

familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei

familiile și persoanele singure care primesc ajutor social.

Ajutor pentru facturi

În 2023, românii cu venituri mici vor primi și un ajutor în valoare de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Prima tranșă va fi acordată în februarie, iar cea de-a doua în luna septembrie.

De acest ajutor de la stat vor beneficia următoarele categorii de persoane: pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei

persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

familiile care beneficiază de alocație de susținere

Pachete cu alimente

De asemenea, familile cu venituri mici vor primi pachete cu alimente de bază care vor conține următoarele produse: făină albă de grâu (cinci pungi de 1 kg); mălai (patru pungi de 1 kg); paste făinoase (două pungi de 400 g); ulei (patru sticle de 1 l); zahăr (două pungi de 1 kg); orez (patru pungi de 1 kg); conserve din carne de vită (cinci cutii de 300 g); conserve din carne de porc (trei cutii de 300 g); conserve pate de ficat de porc (cinci cutii de 200 g); borcane de compot de fructe (două borcane de 720 ml);gem de fructe (un borcan de 360 g) și gem de fructe dietetic (un borcan de 360 g).

Copiii din familii defavorizare vor primi și în acest an un ajutor de 500 de lei de la stat pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte.

Trusou pentru bebeluși

Mamele cu venituri mici vor primi un tichet în valoare de 2.000 de lei care poate fi folosit pentru achiziționarea trosoului nou-născutului. De acest ajutor vor beneficia: mamele cărora le a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat; mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei; mamele cu dizabilități; mamele aflate temporar în situații critice de viață – victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale; mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile; mamele minore; mamele provenite din zona conflictului armat din Ucraina, potrivit antena3.ro.