Ce A OBȚINUT Iohannis de la Porosenko legat de învățământul în LIMBA ROMÂNĂ în Ucraina
- Ana Petrescu
- 24 noiembrie 2017, 17:18
Șeful statului Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri, la Bruxelles, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. La finalul întâlnirii președintele României a precizat că a făcut primii pași „înspre soluţionarea” problemei învăţământului în limba română din Ucraina.
„Mi-a promis că va ţine cont de toate recomandările care vor veni de la Comisia de la Veneţia pentru a modifica legislaţia în acel sens, iar o a doua solicitare foarte fermă pe care am avut-o a fost ca modificările care privesc învăţământul în limba română, în Ucraina, să fie discutate înainte de a le pune în lege, atât în format bilateral, adică cu noi, reprezentanţii statului român, cât şi cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina. Preşedintele Poroşenko a acceptat ambele solicitări şi, în acest sens, cred că vom avea o evoluţie înspre soluţionare”, a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat dacă a mai vorbit cu Poroşenko despre vizita pe care trebuia să o facă în Ucraina, șeful statului român a răspuns: „Această vizită va fi discutată după ce rezolvăm problema învăţământului în limba română. Şi, ca să nu rămână oarece neclarităţi, eu am amânat vizita mea pentru a trage un semnal de alarmă foarte serios şi foarte clar că este o chestiune gravă pentru noi dar, evident, şi eu, şi alţii, continuăm negocierile pentru a rezolva această problemă. Să nu îşi imagineze cineva că acum facem pe supăraţii şi nu mai vorbim. Nu, noi vorbim, avem proiecte comune, dar această temă este una atât de importantă pentru noi încât punem în stand-by alte acţiuni până când o rezolvăm pe aceasta”.
Președintele Klaus Iohannis participă vineri la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, sub egida președinției estone a Consiliului Uniunii Europene.
Summitul reunește reprezentanți din conducerea statelor membre ale Uniunii Europene și din cele șase țări partenere din Europa de Est — Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
La Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles au fost prezentate rezultatele concrete ale cooperării Uniunii Europene cu partenerii estici de la Summitul precedent, de la Riga, statele membre şi cei şase parteneri asumându-şi un plan ambiţios de acţiune intitulat „20 de rezultate pentru 2020”. La summit a fost adoptată o declaraţie, care împreună cu planul de acţiune formează un pachet cuprinzător.
Parteneriatul estic a fost lansat în anul 2009 pentru a promova asocierea politică și integrarea economică dintre UE și cele șase țări partenere din Europa de Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.