Ce a făcut Cristian Cioacă cu mașina în care a fost găsit sângele Elodiei. La sârșitul lunii iulie, fostul polițist află dacă va fi eliberat

Ce a făcut Cristian Cioacă cu mașina în care a fost găsit sângele Elodiei. La sârșitul lunii iulie, fostul polițist află dacă va fi eliberatCristian Cioacă/ Sursa Foto: Arhiva EVZ

Fostul polițist Cristian Cioacă vrea să fie eliberat din penitenciar, acolo unde execută o pedeapsă de 15 ani și opt luni, pentru lovituri cauzatoare de moarte, profanare de cadavre și de violarea corespondenței electronice. Judecătoria Piteși se va pronunța la finalul lunii iunie.

Este a doua oară în acest an, când Cristian Cioacă depune o cerere de liberare condiționată, după ce a executat mai mult de jumătate din pedeapsa de 15 ani și opt luni, așa cum prevede legea. În prezent, fostul polițist a executat nouă ani de închisoare, în regim de detenție, la care se adaugă și perioada în care a lucrat, care se scade din totalul condamnării.

Cererea a fost depusă la Judecătoria Pitești, la data de 11 mai 2023. La primul termen de judecată, din data de 17 mai 2023, judecătorul a decis să amâne dezbaterile pentru a solicita de la Serviciul de Probațiune, depunerea unui dosar cu acte.

”Se emite adresă către Serviciul de Probaţiune Argeş, în vederea solicitării de recomandări cu privire la măsurile şi obligaţiile de supraveghere pe perioada liberării, conform art 97. alin. 7 din Legea nr 254/2013, raportat la înscrisurile înaintate la dosar de către penitenciar, având în vedere că propunerea comisiei pentur liberare condiţionată vizează rămânerea unui rest de executat, mai mare de doi ani. ... Amână judecarea cauzei la 28.06.2023”, se arată în decizia Judecătoriei Pitești.

La următorul termen de judecată, din data de 28 iunie 2023, este foarte probabil ca judecătorul să decidă în legătură cu cererea depusă de Cioacă.

”A primit o pedeapsă prea mică”

Avocata Crina Radu, care a reprezentat interesele familiei Ghinescu în acest dosar, este de părere că fostul polițist ar trebui să execute întreaga sentință, ”și așa prea mică”, zi la zi.

„Cristian Cioacă nu ar trebui să fie eliberat înainte de termen, înainte de executarea în întregime a pedepsei de 15 ani și 8 luni. În niciun caz! În opinia mea, aceasta este o pedeapsă relativ mică, raportat la gravitatea faptelor comise. Potrivit Codului de Procedură Penală, instanța nu e obligată să ia o asemenea decizie, chiar dacă a fost consemnată executarea unei jumătăți de pedeapsă. Ea ar trebui să aibă în vedere comportamentul celui în cauză”, a comentat avocata Crina Radu.

În plus, după ce a fost condamnat, Cristian Cioacă nu a achitat daunele la care a fost obligat prin sentință. Acest motiv poate constitui, potrivit legii de executare a pedepselor, un refuz pentru liberarea condiționată.

„Au existat 60.000 de euro în contul familiei la ora morții Elodiei. Apoi, Cristian Cioacă a vândut cabinetul de avocatură al soției sale cu alți 60.000 de euro, bani care au ajuns în posesia lui, chiar dacă noi am reușit să anulăm în cele din urmă actele tranzacției. Mașina familiei, cea dobândită și ea în timpul căsătoriei, a fost vândută pe nimic surorii celui condamnat. Chiar dacă au existat bani, Cristian Cioacă nu a considerat niciun moment că e cazul să-i ofere măcar fiului său cele stabilite prin lege!”, a mai spus avocata Crina Radu, citată de Impact.