Ce a dus la epidemia de rujeolă. Explicația unui celebru medic

Ce a dus la epidemia de rujeolă. Explicația unui celebru medic Sursa foto: Prostockstudio | Dreamstime.com

Medicul Adrian Marinescu a explicat cum a apărut epidemia de rujeolă în România și care sunt riscurile ei. Doctorul a declarat că doar persoanele vaccinate sunt protejate de această boală.

Directorul medical al Institutului „Matei Balş” a declarat că numărul crescut de cazuri de rujeolă este o consecinţă a lipsei de protecţie prin vaccinare. Adrian Marinescu a mai spus că tinerii sau adulții care se simt rău nu trebuie să meargă la școală sau la muncă. În următoarea perioadă ar putea apărea și gripa și alte virusuri.

Doar cei vaccinați sunt protejați

„Cei vaccinaţi au protecţie, fără discuţie. (...) În continuare discutăm despre vaccinare, vorbim de reguli de igienă, începând cu spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Discutăm despre un element destul de important: la prima simptomatologie copilul nu va merge la şcoală, adultul tânăr nu va merge la locul de muncă.

Mai ales în perioada pre-eruptivă, vorbim despre o simptomatologie care poate să semene cu o răceală. În felul acesta, lucrurile se pot ţine sub control, dar atrag atenţia asupra unui aspect important - în imediata apropiere sau în săptămânile care urmează ne aşteptăm şi la o intensificare a circulaţiei pentru virusurile gripale şi, în general, pentru virusurile care se transmit pe cale respiratorie şi atunci vom avea şi rujeolă, vom avea şi gripă, vom avea şi alte virusuri şi situaţia poate fi destul de complicată”, a explicat Marinescu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Adrian Marinescu

Ce a dus la epidemia de rujeolă. Explicația unui celebru medic. Sursa foto Facebook

Rujeola se transmite ușor

Adrian Marinescu a mai spus că rujeola se transmite foarte ușor și că este indicat ca oamenii să poartă mască de protecție sau să se izoleze o săptămână. El le-a recomandat pacienților să țină legătura în permanență cu medicul de familie.

„Se transmite uşor (rujeola). Fără discuţie că masca protejează mai ales dacă persoana are o simptomatologie respiratorie acută, indiferent că vorbim de gripă, că vorbim de rujeolă, că vorbim de altă situaţie în care este o infecţie cu virusul care se transmite respirator. Evident că ajută, mai ales în spaţiile închise. (...) Nu înseamnă însă că nu trebuie să fie şi izolat. (...)

În principiu, vorbim de o săptămână, vorbim de perioada în care are erupţia. (...) De obicei, diagnosticul se pune când este erupţie. De atunci, va fi cam o săptămână. Depinde de evoluţie, depinde de monitorizarea pe care o face în raport cu medicul de familie sau medicul pediatru”, a completat Adrian Marinescu, potrivit Agrepress.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă

Marți seara, Ministerul Sănătății a comunicat că a instituit starea de epidemie de rujeolă la nivel național, având în vedere numărul mare de cazuri înregistrate în ultimele zile. Numărul cazurilor de rujeolă a crescut semnificativ în ultimul timp. Sunt aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe din țară.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, a transmis Ministerul Sănătății.