Evenimentul Zilei > Social > CDC avertizează într-un document intern: Şi persoanele vaccinate răspândesc cu ușurință virusul
CDC avertizează într-un document intern: Şi persoanele vaccinate răspândesc cu ușurință virusul

CDC avertizează într-un document intern: Şi persoanele vaccinate răspândesc cu ușurință virusul

Vaccinurile continuă să fie eficiente, în special în prevenirea bolilor severe, conform documentului. Dar este posibil să nu fie la fel de bune în prevenirea infecției sau transmiterii variantei Delta. 
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au emis un avertisment sever cu privire la varianta Delta a coronavirusului: „Recunoașteți că războiul s-a schimbat”. Acum, chiar și persoanele vaccinate sunt capabile să răspândească cu ușurință virusul, se arată în documentul intern.

Documentul face parte dintr-o prezentare internă pregătită de CDC, care detaliază concluziile, dintre care unele sunt considerate preliminare, cu privire la pericolele pe care le prezintă varianta Delta, care a dus deja la o creștere a cazurilor din Statele Unite.

Documentul a fot  publicat pentru prima dată de The Washington Post. Acesta concluzionează că varianta Delta este „extrem de contagioasă, probabil şi mai severă” și că „infecțiile descoperite pot fi la fel de transmisibile ca și cazurile celor nevaccinaţi”.

Totuși, focare apar mai ales în rândul persoanelor nevaccinate, potrivit directorului CDC Dr. Rochelle Walensky: Cred că suntem în mare parte într-o pandemie a celor nevaccinați, a declarat Walensky  într-un briefing de presă unde anunța îndrumări actualizate privind purtarea măștilor inclusiv şi de cei vaccinaţi.

Susan Butler-Wu, un microbiolog clinic de la Universitatea din California de Sud, a declarat că documentul CDC a evidențiat motivele de îngrijorare, dar nu a indicat faptul că persoanele vaccinate prezintă un risc mai mare decât cei nevaccinaţi.

„Într-un fel văd asta ca o reținere, băieți, s-ar putea să avem o problemă, puneți-vă masca la loc”, a spus Butler-Wu

Într-adevăr, vaccinurile continuă să fie eficiente, în special în prevenirea bolilor severe, conform documentului. Dar este posibil să nu fie la fel de bune în prevenirea infecției sau transmiterii variantei Delta. Aceasta este o schimbare față de variantele anterioare. Vaccinurile au fost foarte eficiente în prevenirea transmiterii variantei Alfa, care a fost tulpina dominantă în țară la începutul acestui an, când CDC a spus pentru prima dată că persoanele vaccinate nu trebuie să poarte măști.

Se așteaptă infecții noi, în special pe măsură ce virusul se schimbă și pandemia evoluează, a spus Gigi Gronvall, profesor asociat la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. Gronvall a declarat că documentul CDC oferă mai multe dovezi că, chiar dacă apar infecții noi, vaccinurile rămân extrem de eficiente.

O dovadă citată în document descrie focarul din Provincetown, Massachusetts , unde 74 la sută din cazuri au fost la indivizi complet vaccinați.

Persoanele vaccinate sunt la fel de contagioase ca persoanele nevaccinate?

De remarcat, testele PCR, care sunt utilizate pentru a determina dacă cineva este infectat, au arătat niveluri similare ale virusului la persoanele vaccinate comparativ cu persoanele nevaccinate. 

Rezultatele PCR, a scris CDC, „ar putea reflecta nivelul virusului infecțios”. Cu alte cuvinte, ar putea sugera că persoanele vaccinate sunt la fel de contagioase ca persoanele nevaccinate.

Dar Butler-Wu a menționat că raportul CDC nu a spus dacă nivelurile de virus au fost mai mari la persoanele complet vaccinate care au dezvoltat simptome, comparativ cu persoanele complet vaccinate care erau asimptomatice. „Asta este ceea ce trebuie cu adevărat să cercetăm”, a spus ea, pentru a determina dacă persoanele complet vaccinate pot răspândi virusul atunci când nu au simptome.

Raportul CDC a inclus doar cazuri la rezidenți din Massachusetts până pe 26 iulie – un total de 469 de persoane. Începând cu 29 iulie, acest număr a crescut la 531, cu încă 351 de cazuri raportate la rezidenți din alte state, pentru un total de 882 de cazuri legate de focar, a declarat Alex Morse, managerul orașului Provincetown , pe Facebook . Șapte persoane au fost spitalizate și nu au fost raportate decese.

Documentul apare în timp ce SUA se confruntă cu o creștere a cazurilor de coronavirus, în special în zonele în care ratele de vaccinare rămân scăzute. Părți din Missouri și Louisiana au raportat spitalizări în creștere. Decesele zilnice din SUA au crescut constant în ultimele săptămâni, dar rămân semnificativ mai mici decât în ​​primăvară, relatează nbcn.