Decizia Curții Constituționale a României se referă chiar și la dosarele care, în prima instanţă, au primit sentințe care au fost pronunţate de completuri de judecată nespecializate pe infracţiuni de corupţie.

Decizia a fost pronunțată  în condițiile în care, tot CCR  a admis totuşi că Înalta Curte de Casația și Justiție a încălcat legea şi a ignorat obligaţia de a organiza pentru astfel de dosare completuri specializate.

Iar asta înseamnă că dosare precum cel al lui Liviu Dragnea nu vor fi rejudecate. În schimb, cele în care nu există o soluţie definitivă, aşa cum este cazul dosarului lui Darius Vâlcov, urmează a fi rejudecate de completuri specializate.

Pe 3 iulie, CCR a decis că există conflict juridic între Parlament și ICCJ pe tema completurilor spacializate, dar abia acum a apărut motivarea. Această pronunţare a fost amânată de 5 ori până în prezent.

Cererea a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor.