Evenimentul Zilei > Justitie > SCANDAL la CCR. Iordache LOVEȘTE DIN NOU. Fostul ministru a fost SANCȚIONAT EXTREM de DUR pentru ASIMILAREA făcută
SCANDAL la CCR. Iordache LOVEȘTE DIN NOU. Fostul ministru a fost SANCȚIONAT EXTREM de DUR pentru ASIMILAREA făcută

SCANDAL la CCR. Iordache LOVEȘTE DIN NOU. Fostul ministru a fost SANCȚIONAT EXTREM de DUR pentru ASIMILAREA făcută

Miercuri, reprezentantul Minsiterului Public la CCR, Iuliana Nedelcu, a susținut, în replica la declarațiile lui Florin Iordache, că asimilarea făcută de vicepreședintele Camerei cu justiția stalinistă este surprinzătoare, reprezentând de fapt o simplă procedură retorică de emoție.

Reacția reprezentantului Ministerului Public vine după ce vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a spus, miercuri, în ședința CCR unde se dezbate sesizarea pe conflictul Parlament-Ministerul Public privind protocoalele, că situația de după 2009 e foarte gravă, precum în perioada comunistă, când organele securiste făceau investigații penale.

 

„Conduita generatoare a presupului conflict imputată Ministerului Public constă încheierea în 2009 și 2016 a acestor protocoale de colaborare clasificată. Prin aceste protocoale s-ar fi conferit, susține partea care a sesizat conflictul, SRI calitatea de organ de cercetare penală, căpătând în acest mod caracter de act de legiferare. Protocoalele s-au repercutat asupra Justiției care s-ar fi făcut nu pe baza legii, ci a protocoalelor. Este susținut că Ministerul Public a încălcat principiul separațiilor puterilor în stat, articolul 131 din Legea fundamentală. Potrivit autorului sesizării, se susține că Ministerul Public a generat atât un conflict negativ de competență, cât și unul pozitiv. Credem că e important de menționat decizia 140/2018 în care se arată că nu poate fi un conflict negativ de competență, cât și pozitiv. Jurisprudență în care s-a arătat că nerespectarea unor obligații de sorginte legală nu naște automat un conflict. Considerăm că din perspectiva acelor elemente care generează conflictul negativ, nu ne aflăm în fața unei încălcări de competență constituțională”, a susținut, în fața judecătorilor CCR, reprezentantul Ministerului Public.

Procurorul a mai puctat că asimilraea făcută de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, cu justiția stalinistă este cel puțin surprinzătoare.