Potrivit unor surse judiciare, magistrații CCR au luat această decizie deoarece au considerat că modificările aduse legislației penale nu se corelează cu deciziile anterioare ale Curții.

 PNL reia ofensiva împotriva PSD-ALDE

La scurt timp de la confirmarea informației, președintele PNL Ludovic Orban a lansat, ieri, o serie de atacuri la adresa coaliției de guvernare PSD-ALDE. Orban a solicitat „imperativ” liderilor partidelor Puterii să renunțe la orice demers de modificare a codurilor penale. „În urma deciziei de astăzi a CCR ambele proiecte legislative trebuie respinse în ansamblul lor de Parlament, ceea ce recomandă și Comisia de la Veneția în raportul realizat asupra modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală. Eventualele ajustări aduse legislației trebuie să facă obiectul unui nou proiect de lege, supus consultării și dezbaterii publice, în care să se țină cont în mod real de observațiile profesioniștilor”, a declarat liderul liberalilor, potrivit unui comunicat de presă.

Reacția lui Robert Cazanciuc

De cealaltă parte, senatorul PSD Robert Cazanciuc a spus, într-o intervenție televizată, că judecătorii CCR au tergiversat luarea deciziei și că, în opinia lui, nu ar avea de ce să existe discrepanțe majore între textul votat în Parlament și deciziile anterioare ale Curții.

Totuși, președintele Comisiei juridice din Senat a evitat să dea un verdict ferm până la apariția motivării Curții Constituționale. Magistrații CCR au terminat dezbaterile pe sesizările făcute de Klaus Iohannis și Opoziție încă din 11 iulie, însă au dat hotărârea finală abia ieri, la a opta încercare.