Evenimentul Zilei > Justitie > CCR a decis în cazul SIIJ: Retragerea căii de atac, neconstituțională
CCR a decis în cazul SIIJ: Retragerea căii de atac, neconstituțională

CCR a decis în cazul SIIJ: Retragerea căii de atac, neconstituțională

Curtea Constituțională a decis, marți, că textul din legea de funcționare a Secției de anchetare a magistraților  este neconstituțional.

– „(1) Atributiile Sectiei pentru investigarea infractunilor din justitie sunt urmatoarele: […] d) exercitarea si retragerea cailor de atac in cauzele de competenta Sectiei, inclusiv in cauzele aflate pe rolul instantelor sau solutionate definitiv anterior operationalizarii acesteia potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie” (…).

CCR a constatat că noţiunea de „procuror ierarhic superior” vizează întotdeauna poziţia într-o ierarhie, determinată prin raportare la o anumită structură organizatorică, nu prin raportare la soluţiile dispuse în cauzele înregistrate pe rolul unui anumit parchet, şi spune:

„Modul deficitar în care legiuitorul reglementează o situaţie tranzitorie încalcă principiul controlului ierarhic, întrucât stabileşte în competenţa procurorului-şef al SIIJ controlul asupra activităţii unor procurori din afara acestei secţii cu privire la actele dispuse de aceştia în cauzele care ulterior au fost transferate în competenţa SIIJ”, au apreciat judecătorii constituţionali.

A fost respinsă totodată ca inadmisibilă, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea SIIJ, informează Agerpres.

 

PAGINA ANTERIOARA