CCR a decis: Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, neconstituțională. Cum vor fi afectați românii
- Antonia Hendrik
- 7 noiembrie 2024, 19:15
CCR face referire la ordonanța de urgență care arată că începând cu data de 1 septembrie 2021, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro, precum și partenerii din contractele financiare de asigurare a riscurilor (contracte de hedging) ai producătorilor de energie electrică plătesc o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.
CCR: Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, neconstituțională
Așadar, judecătorii CCR au admis ca neconstituțional articolul 15 din OUG nr.27/2022, cel care prevede că producătorii de energie electrică, traderii, furnizorii etc. trebuie să plătească o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.
Potrivit comunicatului CCR, în ședința din data de 7 noiembrie 2024, CCR, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, a decis, cu unanimitate de voturi:
A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.15 și cele ale Anexei nr.6 din OUG nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare.
CCR: Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, neconstituțională. Sursa foto: Pixabay
Obligativitatea acestei taxe afectează concurența loială
În esență, CCR a reținut că prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art.56 din Constituție, și dispozițiile art.45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile.
Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, cunoscută și sub denumirea de „windfall tax”, introdusă începând cu luna noiembrie 2021, prin Legea 259/2021, a fost succesiv modificată. Dar prevederile legislative continuă să conțină unele neclarități și să creeze, astfel, provocări atât pentru contribuabili, cât și pentru autoritățile fiscale.
Deciziile sunt definitive și general obligatorii, se arată în comunicatul emis de ccr.ro.