Cazurile Vonica și Comăna. Alte două sinucideri ale unor oameni anchetați de DNA
- Petre Ţache
- 23 mai 2016, 20:44
Doi milionari cercetați de DNA, medicul sibian Ilie Vonica și omul de afaceri brașovean Costel Comăna n-au rezista presiunii puse de procurorii anticorupție și s-au sinucis
În 3 iunie 2014, doctorul Ilie Vonica, patronul firmei Poliasano, din Sibiu, s-a sinucis, punându-și capăt zilelor aruncându-se de pe acoperișul casei sale. Omul de afaceri Ilie Vonica, de profesie medic ginecolog, era proprietarul grupului Polisano, din care face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, la care în luna mai 2014 au avut loc percheziţii într-un dosar privitor la reţete false, în care au fost arestate, ulterior, nouă persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni prin care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei. Ilie Vonica şi soţia sa, Ioana Dana Vonica, au fost audiaţi în 20 mai la Poliţia Capitalei, iar ulterior soţia omului de afaceri a fost arestată. De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deţinute de soţia lui Ilie Vonica. Soția sa, arestată fiind, a participat la înmormântarea soțului său sub supravegherea a doi polițiști. Printre cei care au participat la funeralii s-au numărat fostul ministru al Economiei Ion Ariton, viceprimarul Sibiului Virgil Popa, fostul director general al Hidroelectrica Constantin Trihenea, fostul prefect de Sibiu Horaţiu Răcuciu, rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, dar şi consulul Germaniei la Sibiu, Judith Urban.
În scrisoarea de adio, doctorul Vonica și-a motivat gestul prin areatarea soției și problemele firmelor sale
Surse judiciare spuneau, la acea dată, că omul de afaceri Ilie Vonica a lăsat în locuinţa sa de pe strada Andrei Mureşanu, din municipiul Sibiu, o scrisoare de cinci pagini în care îşi explica sinuciderea. Ilie Vonica explica în scrisoare că arestarea soţiei şi problemele firmelor sale l-au determinat să îşi ia viaţa, el cerându-i, totodată, iertare soţiei şi să aibă grijă de fiica lor. Documentul era adresat soţiei, căreia Ilie Vonica i-a scris că nu poate trăi „singur”, ştiind că ea este „acolo”, adică în arest. Aceleaşi surse precizau că, din discuţiile avute cu apropiaţii familiei Vonica, s-a stabilit că omul de afaceri a refuzat să mănânce de când soţia sa a fost arestată, iar marţi, înainte de a se arunca în gol, a fumat foarte mult. Ioana Vonica este judecată pentru spălare de bani și înșelăciune, ceea ce a dus la o gaură de 3,5 milioane de euro la bugetul de stat. Ilie Vonica a lăsat în urma sa o afacere în domeniul farmaceutic, evaluată de revista Capital la 160 milioane de euro.
Milionarul Costel Comăna s-a spânzurat în WC-ul uni avion, în zbor spre Costa Rica
Unul dintre cei mai bogaţi români, Costel Comăna, din județul Brașov, cu o avere estimată la 30 de milioane de euro, a fost găsit fără suflare în toaleta unui avion care a aterizat în Costa Rica, în februarie 2015. Poliţiştii costaricani au stabilit că era vorba de o sinucidere. Costel Comăna a fost fondatorul celei mai mari companii feroviare particulare din România, Regiotrans şi intrase în topul milionarilor români. Procurorii DNA începuseră de curând o investigaţie care viza firma lui, iar omul de afaceri, în vârstă de 54 de ani, avea probleme de sănătate.
Aproape de aterizare, o femeie care îl însoțea a alertat stewardesele, îngrijorată că partenerul ei nu s-a mai întors de la toaletă. Însoţitoarele de zbor l-au găsit pe omul de afaceri fără suflare, cu o eşarfă strânsă în jurul gâtului. Costel Comăna era acţionarul majoritar al companiei feroviare Regiotrans. Viaţa lui părea de invidiat până în 2014, când a început să aibă probleme de sănătate şi a suportat o intervenţie delicată la coloana vertebrală. Apoi, a aflat că procurorii anticorupţie au început o anchetă care îi viza firma. Era căutat de procurorii anticorupţie care voiau să îl audieze în dosarul în care partenerul lui de afaceri fusese arestat cu o săptămână înainte de a comite tragicul gest.
Divorțase de soție dar locuia cu ea în casă
Compania Regiotrans deţinea 15 la sută din piaţă şi în 2013 avusese venituri de 60 de milioane de euro. Procurorii credeau, însă, că afacerile mergeau bine pentru că acţionarii mituiau oficiali de la Ministerul Transporturilor şi Căile Ferate Române ca să obţină subvenţii de la stat şi mai multe rute pe care să circule trenurile particulare. Costel Comăna divorţase de soţie, dar cu toate acestea cei doi încă locuiau sub acelaşi acoperiş. Omul de afaceri a fost anul trecut pe locul 166 în topul milionarilor din România, era proprietarul a trei companii din domeniul feroviar şi deţinea mai multe proprietăţi imobiliare.
Mită la vârful ministerului Transporturilor
Costel Comana era cercetat în dosarul în care oficiali din Ministerul Transporturilor şi din CFR sunt suspectaţi de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii. În acest dosar, omul de afaceri Iorgu Ganea şi Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmărire Transporturi din CFR, au fost arestaţi preventiv în 20 februarie 2015. Procurorii au făcut, în 18 februarie, percheziţii la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională CFR, Regionala CFR din Braşov şi mai multe firme. Procurorii susţin că, în perioada decembrie 2011 - ianuarie 2012, prin intermediul lui Claudiu Dumitrescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor în compania CFR Călători, oamenii de afaceri Comana şi Ganea au acţionat constant în comisiile specializate din MT pentru menţinerea modului de calcul al subvenţiei prevăzute în contractele de servicii publice pentru transportul feroviar de călători aferente perioadei 2012 - 2015.
Avantajele l-au costat viața
În perioada 28 septembrie 2012 - 19 decembrie 2012, Dumitrescu le-ar fi divulgat sistematic celor doi oameni de afaceri date şi informaţii cu privire la strategia vizată pe linia obţinerii subvenţiei pentru transportul feroviar de călători de către principalul concurent al firmei Regiotrans - operatorul naţional de călători SNTFC „CFR Călători” SA Bucureşti. Astfel, în 28 septembrie 2012 Dumitrescu i-ar fi informat pe cei doi despre intenţia companiei CFR Călători de a creşte cu aproximativ trei milioane numărul de kilometri pe care intenţionează să-i opereze în cadrul pachetului minim social pentru anul 2013, aspect care ar fi determinat diminuarea coeficientului tren/kilometru calculat pentru ceilalţi operatori feroviari privaţi, inclusiv Regiotrans. Costel comana n-a rezista presiunii și s-a sinucis.