Parlamentul sfidează procurorii. Foştii miniştri Dobre şi Borbely, ţinuţi departe de instanţă
- Andreea Udrea, consultant politic
- 11 septembrie 2012, 14:57
USL a făcut zid în jurul lui Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely. Plenul Camerei Deputaţilor a votat împotriva cererii de urmărire penală a miniştrilor Victor Paul Dobre (PNL) şi Laszlo Borbely (UDMR). Dobre este implicat în dosarul referendumului, iar Borbely a fost acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere. În schimb, Camera Deputaţilor a aprobat cu 220 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 11 abţineri, încetarea mandatului de deputat al lui Sergiu Andon pentru incompatibilitate, la sesizarea ANI.
UPDATE 6: "Ştiam că sunt nevinovat. Când a fost decizia de a cere începerea urmăririi penale, imediat am decis să îmi dau demsia ca ministru. Mi s-a părut corect să-mi depun mandatul, pentru a nu pune sub semnul întrebării activitatea Guvernului din care am făcut parte. Astăzi, plenul a confirmat că este nejustificată cererea de începere a urmăririi penale. Acesta este un semnal foarte clar că este vorba de respect faţă de oricine, de demnitatea cetăţeanului din România. Este prima zi când pot să spun că am răsuflat uşurat pentru că s-a făcut dreptate", a declarat Laszlo Borbely, fostul ministru al Mediului în guvernul Boc.
La rândul său, Victor Paul Dobre, fost ministru al Administraţiei în guvernul Ponta, a comentat: "Cred că după mai bine de 20 de ani de politică, după mai bine de 20 de ani de activitate în administraţia publică, unde am îndeplinit foarte multe responsabilităţi, pentru mine a fost o zi foarte tristă. Sunt extrem de dezamăgit că am fost pus într-o situaţie de acest fel, atât timp cât am respectat legile ţării şi instituţiile. Am un mai respect pe Ministerul Administraţiei şi Internelor şi niciodată nu mi-am permis să impun cuiva să nu respecte legea". UPDATE 5: Deputaţii au respins cererea Parchetului în cazul cererilor de urmărire penală a foştilor miniştri Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely. În cazul lui Victor Paul Dobre au fost 183 voturi împotrivă şi 47 pentru, iar în cazul lui Laszlo Borbely au fost 181 voturi împotrivă şi 53 pentru. UPDATE 4: Votul privind cererile de urmărire penală a foştilor miniştri Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely a început. Votul este secret, cu bile. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că democrat-liberalii vor vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare a celor doi. UPDATE 3: Urmează votul final pe cele trei rapoarte, în plenul Camerei Deputaţilor. Urmare a votului colegilor săi, Sergiu Andon nu mai este deputat: 220 deputaţi au votat pentru, 5 împotrivă şi 11 s-au abţinut în chestiunea încetării mandatului său de deputat. Acesta este primul parlamentar revocat din funcţie. În 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că deputatul PC Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, pentru că a fost avocat într-un proces de corupţie, judecătorii admiţând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate. Decizia ICCJ a venit urmare a sesizării din iunie 2009 a procurorilor DNA, în urma căreia inspectorii ANI au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar datorită motivelor precizate mai sus. Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.
UPDATE 1: Deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc a deschis şedinţa Camerei Deputaţilor. Şedinţa a început cu dezbaterea cazului Sergiu Andon, al cărui mandat ar trebui să înceteze ca urmare a faptului să are verdict de incompatibilitate dat de ÎCCJ. Mai exact, se citeşte raportul Comisiei juridice, care a primit aviz pozitiv. La dezbaterea raportului, nu au existat obiecţii sau intervenţii ale parlamentarilor la proiectul de hotărâre. Comisia juridică a Camerei a dat ieri aviz negativ cererilor procurorilor de începere a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Laszlo Borbely (UDMR) şi Victor Paul Dobre (PNL). Cei doi sunt şi deputaţi. Astfel, în măsura în care votul din Comisie poate fi privit drept o anticipare a felului în care majoritatea USL va vota în plen, cei doi se pot aştepta să rămână, deocamdată, departe de Justiţie.