Cazul Teo Trandafir: medicii români deplâng exodul "pacienţilor de lux"

Cazul Teo Trandafir: medicii români deplâng exodul "pacienţilor de lux"

Pacienţii bogaţi s-ar putea trata de pancreatită şi la Elias, susţine chirurgul Sorin Simion. Problema e cu oamenii de rând, care n-au bani de Elias, aceştia fiind condamnaţii sistemului.

Operaţia la care a fost supusă Teo Trandafir, la spitalul AKH din Viena, în urma complicaţiilor date de o pancreatită acută şi a unei infecţii abdominale, a reuşit, dar, spun specialiştii, aceasta ar fi putut să aibă loc cu acelaşi succes şi la un spital din România.

Chirurgul Sorin Simion, conferanţiar universitar şi şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Colentina, din Capitală, afirmă că vedeta putea fi tratată şi operată, dacă era cazul, în oricare din marile spitale din ţară. Medicul e de părere că alegerea spitalului vienez, ca loc de tratament, a fost făcută pe considerente mai degrabă "hoteliere" decât medicale.

Boala lui Teo, un mare mister

Ne puteți urmări și pe Google News

"Diagnosticul de pancreatită acută este o dramă abdominală şi reprezintă una dintre marile urgenţe abdominale. Este o boală care se tratează în secţia de terapie intensivă prin consultări frecvente între reanimator şi medicul chirurg. Cazul lui Teo Trandafir a avut acces la unul dintre cele mai bune spitale din România, unde putea rămâne în condiţii de maximă securitate medicală. Opţiunea de a părăsi ţara a aparţinut pacientei, probabil, gândind că la spitalul AKH, din Viena, va beneficia de condiţii «hoteliere» mai bune", spune cunoscutul chirurg. "Perioada petrecută la Viena, de mai mult de o lună şi jumătate, este prea lungă pentru a urmări evoluţia unui pacient cu această afecţiune. Boala pacientei noastre pluteşte într-un mare mister!", comentează, intrigat, doctorul Sorin Simion.

Cei cu bani ar găsi condiţii bune la Elias

Medicul e ferm convins că, rămasă la Bucureşti, vedeta ar fi putut să fie tratată în condiţii similare spitalului austriac: "Consider că la Spitalul Elias putea fi tratată la fel de bine ca la Viena. Condiţiile sunt similare din punct de vedere medical sau al cazării pacientei. Elias a fost dintodeauna spital de protocol. Spitalele mari din România au dotări foarte bune, parte hotelieră decentă, aparatură modernă şi toate posibilităţile pentru un diagnostic bun. Alegerea lui Teo Trandafir a fost una personală, dar eu sunt convins că în România ar fi putut fi vindecată!".

Pericolele din spitale pentru omul de rând

Chestionat, în schimb, asupra posibilităţii ca un om de rând, cu o afecţiune identică cu cea a lui Teo Trandafir, să aibă parte în ţară de servicii medicale şi o cazare la fel cu cea de care a beneficiat vedeta, chirurgul de la Spitalul Colentina lasă de înţeles că sistemul medical românesc nu ar fi cea mai inspirată opţiune: "În România, o ţară cu 21 de milioane de locuitori, numai patru milioane de oameni susţin sistemul sanitar. Vă daţi seama că o persoană aşazis obişnuită nu poate beneficia de gama de investigaţii şi tratamente specifice acestei boli. Dat fiind că sistemul medical autohton este într-o cădere liberă permanentă, e greu să comentez modalitatea în care se poate conduce - cu excepţia marilor spitale - diagnosticul şi tratamentul acestei afecţiuni. După cum se vede, majoritatea spitalelor judeţene au probleme cu personalul, cu medicaţia şi cu aparatura de investigaţie".

Mai mult, remarcă doctorul Sorin Simion, în spitalele româneşti ai ocazia să te căptuşeşti şi cu o infecţie de toată frumuseţea: "În orice spital există infecţii nosocomiale, intraspitaliceşti. Procentul variază între 5-8% în Elveţia, până la 25- 40% în România!".

"Opţiunea de a părăsi ţara a aparţinut pacientei, probabil, gândind că la spitalul AKH, din Viena, va beneficia de condiţii «hoteliere» mai bune.", DR. SORIN SIMION, şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Colentina

INTERVENŢIE

Teo a fost operată, dar rămâne la Reanimare

"Doamna Teodora Trandafir a suferit astăzi o intervenţie chirurgicală majoră pentru infecţia pancreatică şi cea abdominală care s-au exacerbat. Rămăşiţele necrozate ale glandei pancreatice au fost îndepărtate, după care s-au făcut un drenaj şi un lavaj al cavităţii ab do minale. Sunt destul de optimist că această intervenţie reprezintă un pas major în vindecarea pacientei", a declarat prof. Michael Gnant, directorul Departamentului de Chirurgie şi şeful echipei care a realizat operaţia.

Potrivit medicilor vienezi, în următoarele zile, Teo, care se află internată în spitalul AKH din Viena, va rămâne sub observaţie la Terapie Intensivă.

EXPLICAŢII

Cele mai frecvente cauze ale pancreatitei acute

"Etiologia cea mai frecventă în producerea pancreatitei acute o reprezintă litiaza colecisto şi/sau coledociană, adică pietre la fiere şi consumul exagerat de alimente şi/sau alcool. Alte cauze sunt traumatismele pancreatice virale, urliene, adică oreionul, consumul anumitor medicamente etc.", explică doctorul Sorin Simion, în termeni tehnici, cum te poţi îmbolnăvi de pancreatită acută.

EI ALEG AKH

Turcu: "Preşedintele m-a îndrumat spre Viena"

Unul dintre românii care au ales să se opereze în străinătate, la acelaşi spital unde e internată Teo şi unde s-a tratat şi şeful statului, e omul de fotbal Vasile Turcu: "La o întâlnire pe care am avut-o cu preşedintele Băsescu, acesta m-a întrebat ce am la picior şi, când i-am spus ce am, mi-a zis că profesorul de la AKH care l-a operat pe el e extraordinar. Mă consultasem în mai multe spitale de la noi. Din păcate, cu toate că avem mulţi şi foarte buni specialişti, condiţiile de cazare şi operare nu sunt adecvate. Eu aş recomanda, cui îşi permite, să se opereze afară!".