Cazul Pantelimon. Doctor francez: Medicina nu are puteri nelimitate. Ce trebuie schimbat în România
- Emma Cristescu
- 11 august 2024, 09:12
Cazul Sf. Pantelimon. Profesorul de Anestezie şi Terapie Intensivă Dan Longrois, care activează în acest moment la Paris şi este unul dintre cei mai buni, a declarat că i se pare excesiv să spui că scăderea dozelor de noradrenalină este cauza decesului a anumitor pacienți. El a zis că pacienții care ajung la terapie intensivă sunt la un pas să moară, dar medicii îi pot pune pe picioare.
Dan Langrois, despre cazul de la Sf. Pantelimon
„Faptul că dozele de noradrenalină au fost scăzute nu sunt o greşeală în sine, de ce, pentru că, la un moment dat sunt efecte paradoxale cu această noradrenalină şi crescând foarte foarte mult dozele sunt efecte nefaste pe care le înţelegem şi pe care le cunoaştem. Deci nu mi se pare nicio greşeală şi raţionamentul fizio-patologic pentru reducerea dozelor de noradrenalină poate să fie justificat”, a spus el.
El consideră că medicii de la Sf. Pantelimon nu au redus dozele de noradrenalină în mod intenționat. „Din nou, suntem în situaţii care, în recomandările şi în protocoalele internaţionale vorbim, sunt elemente care sunt cunoscute dar o parte din aceste cunoştinţe pe care le avem nu sunt suficient de solide la nivel internaţional ca să facem recomandări şi să spunem doctoriţelor aşa trebuie să faceţi sau aşa nu trebuie să faceţi. De a ajunge la concluzia că scăderea dozelor de noradrenalină este cauza decesului mi se pare excesiv şi chiar dacă ar fi fost o autopsie, concluzia aceasta nu poate fi credibilă”, consideră Prof. Dan Longrois.
Sunt mulți pacienți care nu mai au nicio șansă
Medicul a mai spus că specialiștii pot decide dacă pacientul nu mai are nicio șansă. El a declarat că medicii trebuie să discute cu familia celui bolnav și să o informeze că acesta nu se mai poate face bine. Doctorul a zis că în Franța nu există eutanasie, dar se decide o limitare a escaladei terapeutice.
„Societatea trebuie să accepte faptul că la un moment dat pacienţii care sunt spre boli terminale nu este rezonabil să escaladăm la nesfârşit pentru că nu au niciun fel de beneficiu, suferă şi nu are niciun fel de sens”, explică Prof. Longrois.
Suferă enorm la terapie intensivă
El a mai spus că pacienţii care au petrecut câteva zile sau săptămâni în terapie intensivă, inclusiv cei tineri, în ciuda tratamentelor moderne, cei care supravieţuiesc zic că suferinţa este teribilă în terapie intensivă şi cei care supravieţuiesc supravieţuiesc în general cu o calitate de viaţă foarte foarte alterată. Acesta îşi oferă suportul şi expertiza colegilor din România pentru crearea unui cadru legislativ legat de limitarea terapeutică.
“Aş dori şi dacă pot contribui, o să o fac cu mare plăcere pentru colegii mei care sunt în Societatea de Anestezie şi Terapie Intensivă, şi cu care am colaborări de foarte mulţi ani, dacă experienţa mea în Franţa ar putea ajuta, o să fac cu mare plăcere pentru a găsi un cadru legislativ care protejează toţi actorii şi în primul rând pe pacienţi”, potrivit News.