Evenimentul Zilei > Actualitate > CAZUL MIHAI NEŞU: Mâna stângă și piciorul stâng încă nu răspund la comenzi
CAZUL MIHAI NEŞU: Mâna stângă și piciorul stâng încă nu răspund la comenzi

CAZUL MIHAI NEŞU: Mâna stângă și piciorul stâng încă nu răspund la comenzi

Deşi "Bichonul" face progrese în privinţa recuperării, doctorul Constantin Popa susţine că este greu de apreciat dacă rezultatele vor fi pozitive.

Veştile despre recuperarea lui Mihăiţă Neşu sunt îmbucurătoare, dar nu suficiente. După ce a zăcut timp de o lună imobilizat la pat, în urma operaţiei pe care a suferit-o pentru a i se reface vertebra fracturată, fundaşul român legitimat la echipa olandeză de fotbal FC Utrecht îşi poate manevra cu mâna dreaptă scaunul cu rotile cu care se deplasează. Totodată, fotbalistul a mărturisit că a făcut şi mici progrese în ceea ce priveşte mişcarea picioarelor.
"Ultima îmbunătăţire a stării mele de sănătate e faptul că pot controla scaunul în care mă aflu cu ajutorul mâinii drepte. Până acum, reuşeam acest lucru doar cu bărbia. Cred că am făcut câteva progrese mici şi în ceea ce priveşte mişcarea picioarelor. E mult de lucrat, dar pentru mine nu e niciodată prea greu. Iubesc fotbalul şi mă simt mental foarte puternic. Sprijinul vostru îmi dă putere şi vă mulţumesc încă o dată pentru tot", a fost mesajul pe care Mihai Neşu l-a trimis fanilor săi, prin intermediul site-ului oficial al grupării olandeze FC Utrecht.
"O mişcare nu este întotdeauna relevantă"
În ciuda semnelor bune, doctorul Constantin Popa, profesor de neurologie, a fost rezervat în a aprecia care sunt şansele de recuperare ale lui Mihai Neşu.
"Nu cunosc foarte bine situaţia lui Mihai Neşu. Am aflat câte ceva din presă, dar nu cunosc toate detaliile, aşa că nu pot să-mi dau cu părerea despre acest caz. Aşa, la modul general, vă pot spune că o mişcare nu este întotdeauna relevantă. Măduva lucrează independent de creier. E greu de spus care sunt şansele de recuperare, totul depinde de la caz la caz. Nu poţi să pui neuronii la loc cu mâna. În general, dacă leziunile se recuperează în primele ore de după operaţie, atunci sunt şanse bune ca pacientul să-şi revină în totalitate. Cu cât semnele apar mai târziu, cu atât va fi mai greu ca recuperarea să fie totală. Dar, repet, toate acestea sunt observaţii generale. Cât priveşte situaţia lui Neşu, doar specialiştii care se ocupă de cazul lui pot aprecia care sunt şansele de recuperare şi cât timp va dura aceasta. De regulă, procesul de recuperare trebuie continuat oricât de mic ar fi progresul înregistrat", ne-a declarat, ieri, profesorul Constantin Popa.
Nu se ştie când îşi va simţi şi mâna stângă
Harry van Dam, purtătorul de cuvânt al formaţiei FC Utrecht, a vorbit cu EVZ despre evoluţia din ultima vreme a stării de sănătate a "Bichonului".
"Nu a făcut paşi prea mari. Nici nu se poate pune problema în acest fel. Orice progres, cât de mic, pe care îl face Mihai este extrem de important acum. Îşi mişcă mult mai bine mâna dreaptă. Îşi poate controla căruciorul cu această mână, iar asta i-a dat mare încredere. E puternic din punct de vedere mental", ne-a spus Harry van Dam, care ţine permanent legătura cu medicii care îl ajută pe Mihai Neşu în procesul de recuperare.
"Nimeni nu poate spune cu exactitate când îşi va recăpăta simţurile şi pe partea stângă a corpului. Doctorii nu pot prezice asta. Tot ce putem face acum este să sperăm şi să ne rugăm!", a adăugat oficialul olandez.

68
de zile au trecut de la accidentul suferit de Mihai Neşu la un antrenament, când un coechipier a căzut peste el şi i-a provocat o fractură cervicală


"Dacă leziunile se recuperează în primele ore de după operaţie, sunt şanse bune ca pacientul să-şi revină.“
Constantin Popa, doctor neurolog

EFORT

Harry van Dam: "Mihai Neşu face exerciţii zilnice cu piciorul drept!"

Ofiţerul de presă al grupării FC Utrecht ne-a povestit cum decurge recuperarea fundaşului român în vârstă de 28 de ani. "Scopul său în următoarele zile este să îşi poată folosi mai bine toată partea dreaptă a corpului, iar apoi să facă lucrul acesta cu tot corpul. Se antrenează şi face exerciţii zilnice cu piciorul drept", ne-a spus Harry van Dam, care susţine că progresele făcute până acum de cel poreclit "Bichonul" sunt semne foarte bune.
"Doctorii mi-au spus că mulţi pacienţi care au suferit accidente similare nu îşi recapătă deloc simţurile în membre în primele două luni de la operaţie. Mihai a reuşit acest lucru. A făcut mulţi paşi înainte".
Fundaşul român s-a accidentat la un antrenament banal al echipei sale de club, în urmă cu două luni şi o săptămână. Mihai Neşu a suferit o leziune la coloana vertebrală, fiind operat în seara zilei în care a fost lovit involuntar de fundaşul Alje Schut.
Cu toate că în primele săptămâni de la accidentare, Mihai a refuzat să fie vizitat de colegi, acceptând să fie văzut doar de soţie şi familie, în ultimele zile, românul vorbeşte zilnic cu coechipierii săi. "Îi place foarte mult să îi fie aproape colegii. E vizitat în fiecare zi de unul sau doi jucători de la FC Utrecht", ne-a mai spus oficialul batav.