În caz contrar, va acţiona administraţia în contencios. „Vreau să am la mână o hotărâre judecătorească prin care orice român muşcat sau mutilat de câini să poată cere despăgubiri de la primărie“, îşi motivează Urban gestul. El îi îndeamnă pe românii care gândesc ca el să-i scrie pe adresa [email protected]

Portăreii sar pe Poteraş

De profesie avocat, Iulian Urban s-a simţit provocat de campania EVZ despre maidanezi şi de editorialul semnat de Călin Hera, în care se spunea că singura rezolvare a problemei câinilor nu stă la autorităţi, ci în mâinile unui avocat isteţ. Aşa că a reacţionat: „Întrucât toţi avem copii, dar şi pentru că, în plin Bucureşti, pe Bulevardul Preciziei, unde ne avem birourile, hălăduieşte o haită de vreo 12-15 câini, care, dacă vii seara după ora 21.00, din cauza lipsei de hrană, te atacă şi te fac vedetă la ştirile de la ora 17.00 de la Pro TV, l-am rugat pe avocatul Daniel Dumitru să înainteze către Primăria Sectorului 6 o notificare, astfel încât, dacă în 30 de zile nu va lua măsurile cerute de mine, să cer Judecătoriei Sectorului 6 să oblige primăria la despăgubiri“, spune Iulian Urban.

El încearcă astfel să obţină un precedent care să constituie ulterior calea pe care să meargă toţi cei vătămaţi de câinii fără stăpân. „Ar fi un model de urmat inclusiv de către părinţii fetiţei de 6 ani ucisă de haita din Constanţa. Nu pot să uit cum primarul Mazăre spunea că părinţii fetei sunt vinovaţi că au lăsat-o nesupravegheată. E aberant. În schimbul taxelor şi impozitelor plătite de cetăţeni, primăriile sunt obligate să le garanteze acestora faptul că se pot deplasa pe străzi fără să fie pândiţi de pericolul de a fi ucişi sau schilodiţi de câinii fără stăpân“, consideră Urban.

Nu acceptă ambiguităţi

Iulian Urban susţine că nu doreşte eutanasierea câinilor, ci numai ca ei să dispară de pe străzi: „Dacă primăria îmi spune că i-a adunat de pe străzi şi-i ţine în adăposturi, e în regulă, atunci o să spun că îmi cheltuieşte banii eficient“. Primăria Sectorului 6 a fost notificată ieri, 18 aprilie, de Iulian Urban, în calitate de cetăţean, să identifice şi să strângă de pe străzi câinii fără stăpân. „Dacă primesc un răspuns care mă va trimite la Primăria Capitalei voi acţiona în judecată în solidar ambele primării, pentru că amândouă administrează străzile“, spune Urban.

El nu se va mulţumi cu un răspuns ambiguu. „Conform articolului 998-1003 din Codul Civil, pentru vătămările corporale cauzate de câinii fără stăpân care circulă pe străzile sectorului 6 este responsabilă municipalitatea, adică Primăria Sectorului 6, care are în administrare domeniul public şi privat al străzilor, trotuarelor, terenurilor libere pe raza acestui sector“, mai spune bucureşteanul.