"ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justiţiei cu privire la faptul că sistemul de supraveghere video, exterior locaţiei, a indicat faptul că pe holul de acces către camerele sigilate în care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil să se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcătuită din persoane autorizate legal pentru zone cu restricţii de acces", a precizat Robert Cazanciuc pentru Agerpres.
Fostul ministru a spus că "membrii acestei comisii au avut acces exclusiv pe holul exterior camerelor sigilate în care era depozitată arhiva SIPA".
"Au constatat că un bec se defectase, au procedat la înlocuirea lui, au constatat că toate sigiliile camerelor din holul respectiv erau intacte, au părăsit locaţia şi au consemnat aceste operaţiuni administrative într-un proces verbal, depus la compartimentul de specialitate. Aşadar, membrii acestei comisii au avut un rol strict administrativ, nu au intrat în niciuna din încăperile în care se aflau documente ale arhivei SIPA, nu au intrat în contact cu niciun fel de document, dosar, hârtie, obiect din arhivă", a subliniat Cazanciuc.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, s-a întrebat, pe Facebook, “Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?”.

Citește și: Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA – FOTO