Evenimentul Zilei > Actualitate > Caz ULUITOR în România. Un rinichi a avut trei PURTĂTORI. Vezi cum a fost POSIBIL
Caz ULUITOR în România. Un rinichi a avut trei PURTĂTORI. Vezi cum a fost POSIBIL

Caz ULUITOR în România. Un rinichi a avut trei PURTĂTORI. Vezi cum a fost POSIBIL

Medicii de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au realizat o premieră naţională. Aceştia au transplantat pentru a doua oară acelaşi rinichi. Organul a ajuns la un bolnav din Sibiu după ce a fost prelevat de la un bărbat de 36 de ani din Oradea care, la rândul lui, îl primise de la tatăl său.

Organul a fost prelevat în cursul nopţii de luni spre marţi de la bărbatul de 36 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral. Acesta primise organul în urmă cu trei luni, chiar d ela tatăl său, informează Digi24. Operaţia, la care au participat şase medici din Oradea şi Cluj-Napoca, a durat mai bine de 3 ore.

"Tatăl care și-a salvat copilul donându-i rinichiul acum trei luni a fost de acord în mod spontan ca să redoneze acest rinichi”, a precizat profesorul Mihai Lucan, șeful Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

"Este prima dată când se încearcă și se realizează un retransplant, rinichiul transplantat va fi retransplantat mai departe altui pacient”, a spus medicul chirurg Sorin Ianceu.

Acest tip de operaţie este extrem de rar. La nivel mondial, s-au realizat mai puţin de 30 de astfel de intervenţii.
De la acelaşi pacient din Oradea, medicii au prelevat noaptea trecută şi ficatul, care a ajuns la Institutul de Transplant Hepatic Fundeni.