Cauțiune de 100.000 de euro pentru eliberarea unui fost primar. Ion Rotea, acuzat de DNA de corupție

Cauțiune de 100.000 de euro pentru eliberarea unui fost primar. Ion Rotea, acuzat de DNA de corupție Sursa: Facebook/ Primar Vitomiresti Robert Rotea

Pentru eliberarea din arest a lui Ion Robert Rotea, fostul primar al comunei Vitomireşti, judecătorii craioveni au cerut o cauțiune în valoare de 100.000 de euro. În aceeași situație se află alți doi inculpați din dosar, ambii administratori ai unei entități comerciale, acuzați de fapte penale de către procurorii Anticorupție.

Ex-primarul comunei Vitomireşti, Olt, Ion Rotea, alături de cei doi afaceriști, au fost reținuți pe data de 26 mai 2022, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), faptele fiind comise în contextul unor lucrări de modernizare a străzilor comunei Vitomireşti.

Cauțiune de 100.000 de euro pentru libertatea fostului primar

Arestarea preventivă a inculpaților a fost dispusă printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj, care a formulat acuzații de luarea de mită,  spălare de bani, abuz în serviciu și fals.

Edilul Ion Rotea ar fi primit suma de 1.123.332 lei, mascată sub forma plății unei locuințe din Slatina, cumpărată pe numele unuia dintre cei trei inculpați, spun procurorii Anticorupție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primarul din localitatea Vitomirești a a vrut să dea statul în judecată

În aprilie 2021, Ion Rotea pierdea scaunul de primar al comunei, în urma unui proces eșuat cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care l-a găsit în stare de incompatibilitate, dat fiind că între anii 2013-2014 ar fi ocupat atât funcția de primar, cât și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al liceului comunei Vitomirești, conform G4media.

Edilul comunei nu s-ar afla pentru prima dată în atenţia presei. În anul 2015, Curtea de Conturi a aflat că atât el, cât şi viceprimarul localității Vitomirești, şi-au atribuit ilegal spor de periculozitate. Pe lângă asta, localitatea Vitomireşti se afla, în 2020, pe primele locuri pe lista primăriilor care au obţinut împrumuturi de la Fondul de Dezvoltare și Investiții, în urma unor procese-verbale false.

10 milioane de lei avans pentru ulițe de 20 de metri

Primarul comunei dădea asigurări, în 2020, că nu a bănuit niciun moment faptul că împrumuturile, pe care localitatea le-a primit de la Fondul de Dezvoltare și Investiții, s-au făcut cu acte false. Ion Robert Rotea, primarul din Vitomirești, ar fi obţinut o sumă de 10 milioane de lei avans, cu care a asfaltat 70 de uliţe, care nu au mai mult de 20 de metri!

„Aceasta este una dintre cele peste 70 de uliţe care sunt prinse în acest proiect pe Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. După cum vedeţi şi dvs., uliţa este asfaltată. În mod normal, dacă proiectul va continua, vor trebui continuate şi celelalte lucrări.

Nu cred că nu voi fi finanţat, pentru că odată ce am semnat contractul, am demarat lucrările, efectul s-a creat şi în cel mai rău caz cred că o să mă îndrept împotriva Guvernului”, spunea, în 2020, primarul Ion Retea, pentru Digi24.