Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfinţii Dimitrie. Originea numelui
- Bianca Ion
- 26 octombrie 2024, 09:55
În perioada sărbătorilor dedicate Sfinților Dimitrie sute de mii de români își marchează ziua onomastică. Iată care este cel mai frecvent nume masculin și câte femei poartă numele Sfinților.
Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfinţii Dimitrie
Conform datelor oferite de Direcţia pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, aproximativ 227.000 de români poartă numele de Dimitrie sau derivatele acestuia. Printre cele mai comune variante se numără Dumitru, care este purtat de peste 210.000 de bărbați în întreaga țară.
În rândul femeilor, aproape 32.000 își serbează ziua onomastică cu ocazia sărbătorii Sfinților Dimitrie, cele mai răspândite nume fiind Dumitra și Dumitrița, purtate de peste 20.500 și, respectiv, mai multe mii de femei. Aceste nume continuă să fie populare în România, având o semnificație deosebită în tradiția ortodoxă.
Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 26 și 27 octombrie pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, fiecare având o poveste distinctă. Primul a fost un proconsul roman care și-a mărturisit credința în timpul persecuțiilor lui Maximian Galeriu, iar al doilea, un păstor de vite care a devenit cunoscut pentru viețuirea sa sfântă.
Care este originea numelui Dumitru
Numele Dumitru își are originile în denumirea zeiței grecești a agriculturii, Demetra. În plan etimologic, acest nume derivă din expresii care evocă conceptul de „mama-pământ”, fiind, astfel, încărcat de semnificații legate de fertilitate și natură.
Cu trecerea timpului, numele Dumitru a devenit recunoscut în lumea creștină datorită numeroșilor sfinți purtători ai acestui nume, dintre care cei mai cunoscuți sunt Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Începând din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea unui nou sfânt cu acest nume, Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, contribuind astfel la extinderea cultului sfinților Dumitru.
De asemenea, tradiția creștină mai include sfinți renumiți precum Sfântul Ierarh Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, prăznuit pe 28 octombrie, și Sfântul Mucenic Dimitrie din Peloponez, fiecare având o poveste deosebită și reprezentând exemple de dăruire și credință pentru credincioși.
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, sărbătorit în 27 octombrie
Pe 27 octombrie, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, protectorul spiritual al Bucureștilor. Sfântul Dimitrie s-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria, și a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. Atrăgându-se spre o viață ascetică, s-a retras într-o peșteră, dedicându-și zilele rugăciunii și postului.
Detaliile despre sfârșitul său sunt învăluite în mister, dar tradiția spune că, înainte de a muri, Sfântul Dimitrie s-a așezat între două lespezi de piatră, în semn de smerenie și renunțare. Moaștele sale au fost aduse în Țara Românească în 1774 și sunt așezate astăzi în Catedrala Patriarhală din București, devenind un simbol al ocrotirii spirituale pentru locuitorii capitalei.
An de an, moaștele Sfântului Dimitrie sunt purtate într-o procesiune solemnă pe străzile Bucureștiului, fiind apoi așezate într-un baldachin special lângă Catedrală, unde credincioșii vin să se roage și să se închine. Această sărbătoare adună mii de pelerini din toată țara, care participă la slujbele organizate cu ocazia prăznuirii ocrotitorului Bucureștiului.
Anul acesta, alături de moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, la Patriarhie au fost aduse și moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr din Cipru, oferind pelerinilor posibilitatea de a se închina și la acest sfânt venerat. Alături de acestea, sunt expuse spre cinstire și moaștele altor sfinți, precum Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfinții Împărați Constantin și Elena, și Sfântul Ierarh Nectarie.
Programul liturgic de Sf. Dimitrie
Sâmbătă, 26 octombrie 2024
- 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de Vară.
- 08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.
- 16:00 – 19:00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în Altarul de Vară.
Duminică, 27 octombrie 2024
- 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei şi ierarhii Sfântului Sinod, precum şi un sobor de preoţi şi diaconi, în Altarul de Vară.
- 08:30 – 12:30 – distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul de Vară.
- 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii, în cinstea Sfântului Ierah Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti şi a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, la Altarul de Vară.
Luni, 28 octombrie 2024
- 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
- 16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei şi Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.
Sfintele Moaşte vor fi reaşezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin, potrivit Basilica.