Cati lei inghite o baie noua

Cati lei inghite o baie noua

Fie ca este vorba doar de schimbarea obiectelor sanitare sau de o renovare completa a baii, este nevoie de multa munca pentru a transforma aceasta incapere intr-una moderna si practica.

Daca v-ati hotarat sa va reamenajati baia trebuie sa stiti ca exista cateva aspecte de care este bine sa tineti cont inainte sa va apucati de treaba. Este important sa va ganditi la ceea ce doriti sa obtineti, dar si la banii de care dispuneti.

Primii pasi

Mihai Vasile este un bucurestean in varsta de 43 de ani, care si-a renovat recent locuinta. El considera ca „amenajarea unei bai presupune, in primul rand, alegerea elementelor componente in functie de suprafata, dar si de amplasarea camerei in cadrul locuintei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suma minima pentru care va puteti schimba obiectele sanitare din baie este de aproximativ 2.000 de lei, la care se adauga montajul acestora, gresia, faianta si eventualele retusuri. In acesti bani intra o cada simpla din fonta, un lavoar din portelan, o baterie de dus, una de lavoar, un vas de WC si un rezervor pentru acesta, precum si cateva accesorii - oglinda, polita, suport pentru prosop si un dulap de baie.

Cateva sfaturi

Daca schimbati faianta sau gresia este bine sa cumparati o cutie in plus. Este posibil ca, in timp, sa fiti nevoiti sa faceti reparatii dupa care veti avea de inlocuit cateva placi deteriorate. In ceea ce priveste nuantele utilizate pentru podea si pereti, culorile deschise sau calde (alb, bleu, galben) lumineaza incaperea. Pentru un aspect modern si ingrijit, acestea pot fi asortate cu diferite accesorii, cum ar fi prosoapele, perdeaua de dus sau covorasele de baie.

In ceea ce priveste incalzirea baii, caloriferele tip uscator de prosop sunt cele mai potrivite. Acestea asigura un aer modern incaperii, avand si o dubla utilitate. Daca se pune problema reamenajarii unei bai vechi, „schimbarea ori reabilitarea interiorului presupune o munca mai migaloasa si de lunga durata comparativ cu o incapere noua”, este de parere Mihai Vasile.

Elemente importante

Daca baia nu este foarte spatioasa, alegeti sa va amenajati aceasta incapere practic, fara sa cadeti prada tentatiei a „ceea ce se poarta”. In general, designul clasic este cel mai eficient atat ca utilitate, cat si ca aspect.

Pentru un plus de personalitate, va puteti „impodobi” baia cu plante de apartament. „Obiectele de decor creeaza o ambianta foarte placuta, plantele naturale fiind preferate”, spune Vasile.

Obiectele sanitare

Spatiul camerei de baie este foarte important in amenajarea corespunzatoare a acesteia. Daca incaperea este mica sunt recomandate formele curbe.

O alta solutie pentru o utilizare ergonomica a spatiului este si folosirea obiectelor sanitare murale, ingropate in perete. Un astfel de exemplu este montarea unui rezervor de WC incastrat, care nu numai ca ocupa mai putin spatiu, ci diminueaza si zgomotul.

Si chiuveta trebuie aleasa in functie de spatiul de care dispuneti. Anumite bai permit amplasarea unei chiuvete cu picior lung, insa altele nu. In aceasta situatie sunt recomandate cele cu picior scurt.

Care sunt principalele obiecte sanitare si cat costa

> O cada de baie simpla, din fonta, este in jur de 1.000 de lei, in timp ce una din tabla costa doar 400 de lei. Cei care doresc o cada cu hidromasaj vor scoate din buzunar sume cuprinse intre 1.800 si 9.000 de lei.

> Pretul pentru o cabina de dus porneste de la 2.700 de lei si poate ajunge pana la 5.900 de lei.

> Un vas de WC costa in jur de 150 de lei, iar un rezervor - 80 de lei. In cazul in care doriti un rezervor de WC ingropat, veti plati intre 57 si 1.200 de lei.

> Lavoarul are preturi cuprinse intre 55 si 800 de lei, in functie de material, forma si dimensiuni.

> Bateriile pentru lavoar si dus costa intre 30 si 400 de lei, iar cele cu senzor pot ajunge pana la 600 de lei.

> Un set de accesorii pentru baie, care cuprinde un dulap, etajera din sticla, cuier pentru prosop, suporturi pentru periuta de dinti, sapun si hartie igienica, o oglinda, o aplica de baie, un cos si o perie de WC, costa in jur de 500 de lei.