Câți bani avea Ceaușescu la Revoluție. Cum își ascundea Elena banii

Câți bani avea Ceaușescu la Revoluție. Cum își ascundea Elena banii Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu era cunoscut pentru bogăția sa, se zvonea că avea milioane de dolari în bănci din străinătate. Se spunea că era atât de avut încât ar fi avut clanțe și vas de WC din aur. După 1989, autoritățile au început să investigheze conturile familiei Ceaușescu, dar numai pe cele de la CEC. Acestea sunt singurele date confirmate.

Imediat după Revoluție, au fost inițiate mai multe investigații pentru a descoperi averea ascunsă a dictatorului.

Câți bani avea Nicolae Ceaușescu la Revoluție?

S-au efectuat expertize contabile, iar specialiștii au încercat să determine ce bunuri deținea fiecare membru al familiei. Anchetele au scos la lumină conturile deschise la CEC de către membrii familiei Ceaușescu. Deși Nicolae și Elena nu aveau bani în conturi, copiii lor aveau sume considerabile, în special Zoia Ceaușescu.

Fiecare dintre ei avea economii de peste un milion de lei. Valentin Ceaușescu a fost singurul care a declarat conturi în străinătate: „Am un cont de circa 1.000 de lire sterline la o bancă din Londra – „Midland” – și 1.500 de mărci la „Deutsche Bank” din Frankfurt. Nu știu numerele conturilor; extrasul de cont din RFG poate fi găsit prin intermediul fostei soții, Iordana Borilă”, a declarat el în cadrul anchetei privind subminarea economiei naționale.

Sume găsite în conturile de la CEC în 1989: - Nicu Ceaușescu: 1.223.873 lei - Valentin Ceaușescu: 1.223.873 lei - Zoia Ceaușescu: 1.450.020 lei

Radu Burciu, fostul șef al Gospodăriei, a spus că alimentele familiei Ceaușescu costau între 160.000 și 180.000 de lei lunar, dar nu le-au plătit niciodată. Hrana câinilor lor costa zilnic între 600 și 700 de lei. Ceaușeștii aveau mai mulți câini: Nicolae avea patru labradori, Valentin avea un cocker, Nicu un câine lup, Elena un câine adoptat, iar Zoia și Mircea Oprean aveau și ei doi câini.

Ce salariul avea Ceaușescu

În 1985, salariul mediu era de 2.827 lei. Un inginer în minerit câștiga până la 4.900 de lei pe lună, un chelner primea 1.865 de lei, un șofer de autobuz 1.920 de lei, iar un poștaș 2.040 de lei.

„După anul 1985 Nicolae Ceaușescu primea un salariu de 15.000 lei lunar și o primă de conducere de 3.000 lei. Elena Ceaușescu primea și ea 13.000 lei. Puțin peste 30.000 lei pentru amândoi. Salarii mici pentru funcțiile ce le aveau. Erau directori generali din unele industrii care primeau mult mai mult. În plan internațional președinții de stat primeau salarii de 10-15 ori mai mari dar nu beneficiau de tot ce le era necesar, gratuit, de la stat.

Nicolae Ceaușescu și Elena.

Nicolae Ceaușescu și Elena. Sursa foto Arhiva EVZ

Salariile le primea Elena Ceaușescu. În următoarea dimineață o chema pe coafeză, în care avea multă încredere, căreia îi da patru carnete CEC și cei 30.000 lei pentru a-i depune pe numele celor trei copii și a nepotului, fiul lui Valentin. Apoi, coafeza era însoțită de un ofițer din garda personală și se ducea la CEC.

Seara, când Elena Ceaușescu venea la reședință i se prezenta cele patru carnete în care erau trecute sumele depuse. Făcând o adunare a salariilor depuse la CEC în perioada 1965 – 1989 acestea s-au ridicat la o sumă aproximativă de 8.400.000 lei.”a scris Eugen Adrian Cristea în cartea „El și Ea. Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști”.

Cartea a fost lansată de editura Evenimentul Zilei și Capital. Aceasta a fost scrisă de fostul ofițer de Securitate Adrian Eugen Cristea. Lucrarea aduce informații fascinante despre viața cuplului Ceaușescu. Aceasta poate fi achiziționată edituradecarte.ro.