Cum arăta o zi în familia Ceaușescu. Mâncăruri, băuturi și obiceiuri bizare

Cum arăta o zi în familia Ceaușescu. Mâncăruri, băuturi și obiceiuri bizare Nicolae și Elena Ceaușescu. Sursa foto: arhiva companiei

Cum arăta o zi în familia Ceaușescu? Familia Ceaușescu îmbina tradiția cu influențele occidentale când venea vorba de meniuri, băuturi. Câinii lor aveau și ei un tratament special.

O zi în familia Ceaușescu diferea în funcție de program, de momentul din an sau de locație. Când nu plecau la Neptun sau la o cabană de vânătoare, Ceaușeștii începeau ziua muncind, el la Comitetul Central, ea la ICECHIM, după înființarea acestui institut. Ne referim la perioada în care copiii erau deja mari și Ceaușestii locuiau singuri în Primăverii. Într-un spațiu separat, locuiau părinții lui și mama ei.

Familia Ceaușescu - un meniu obișnuit cu influențe occidentale

Familia Ceaușescu nu plătea practic nimic. Sectorul de Reprezentare era secția Gospodăriei de Partid responsabilă cu oferirea asistenței alimentare pentru „cel mai iubit cuplu al poporului”. Arhivele desecretizate în primii ani de după 1989 arătau că familia Ceaușescu nu mânca prea diferit de mulți cei de azi. Diferența era că mâncarea poporului era cartelată de la pâine, la alimente. Astfel, dimineața, mâncau tartine cu unt, folosind pâine toast, icre, lămâie. La prânz, se consumau ciorbe, carne de miel, de pui la tavă. Laptele consumat venea de la fermele speciale iar pe sticlă, scria inclusiv numele vacii care produsese laptele.

Vasile Adam, fostul bucătar pe care l-a avut familia Ceaușescu a afirmat în cărțile sale că  Elena superviza meniul de Revelion al copiilor, care atunci erau majori, trecuți de 18-19 ani. A spus că la un Revelion de la Pârâul Rece, a prevăzut muschiuleț de porc, cârnați, salamuri, șuncă de praga, băuturi ca vin (Fetească, Odobești), martini, whisky, bere, apă minerală Borsec. „Savanta” l-a certat că prevăzuse două kilograme de măsline, spunând că „făcea risipă” și că trebuia să știe și el „copiilor nu le plăceau măslinele”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot Vasile Adam spune că familia Ceaușescu bea vinuri, șampanie și coniac. Ceaușescu bea Dom Perignon (o sticlă era 776 franci francezi sticla, adusă de curierii diplomatici) iar ea bea Cordon Rouge. Elena Ceaușescu aprecia Coniacul Metaxa. La vinuri autohtone, ea prefera Galbena de Odobești în timp ce pentru Ceaușescu, se pregătea Feteasca Regală. La vânători, consuma șalău umplut, frigărui de pui de țară care se făceau aurii la prăjire. Ura puii de crescătorie și ar fi dorit ca și acei pui să aibă carnea la fel, doar că aceia erau îndopați cu „chimicale”.

Familia Ceaușescu - măsuri extreme

Familia Ceaușescu avea și program diferit. Ceaușescu mânca de multe ori prânzul la CC al PCR, mâncarea fiind dusă în container sigilat și transportată la sediu. Ceaușescu mânca uneori sarmale (nepotul său Emil Bărbulescu spunea că la înmormântarea lui Andruță, tatăl lui Ceaușescu, dictatorul a mâncat patru porții de sarmale și a băut țuică de prune), dar, din cauza diabetului, spre finalul vieții mânca un meniu compus din legume fierte.

În vizitele de lucru, se venea cu vesela specială de la București. O dată, povestea Vasile Adam, familia Ceaușescu nu a luat vesela, ori s-a defectat camionul special. Atunci, bucătarul trecea fiecare farfurie prin flacăra spirtierei. Personalul era controlat și la lenjeria intimă să fie albă, unghiile să fie tăiate, să nu existe răni fie și bandajate. Evident, se făceau și greșeli pe fond de stres.

La o recepție, unde se pregăteau gustările, un ospătat a scăpat borcanul cu icre de Manciuria. Colegii lui au adunat rapid cioburile, securistul ocupat cu „degustarea” nu a fost atent. Totuși, un diplomat a găsit un ciob în tartina care i-a fost servită. După recepție, tot personalul a intrat într-o anchetă de trei zile. Securistul a fost scos din dispozitiv, iar ospătarii au fost înlocuiți. Bucătarul s-a temut să nu ajungă la închisoare.

Tot el a spus că la o vânătoare, la cabană, primise containerul cu șalăi pe care să îi gătească umpluți. Cum porcul cabanierului a rupt cocina și a scăpat în curte, s-a înfruptat din pești iar bucătarul s-a trezit că un șalău nu avea cap. Cum primise șalăii numărați, norocul lui a fost că la cabană era un iaz cu păstrăvi. A prins câțiva și a servit parțial păstrăvi umpluți pe post de șalău.

 Cum aveau grijă de câinii lor

Șarona și Corbu fuseseră primiți cadou de la Regina Marii Britanii. Însărcinatul cu afaceri Nicu Bujor s-a ocupat de documentația hrănirii și medicației. Câinii primeau carne de vită calitatea I, fiartă și tăiată cubulețe, biscuiți LATZ și calciu SANDOZ. Ceilalți câini ai familiei primeau carne calitatea a doua, franzelă cu ou iar medicația era de fabricație internă. Așadar, și la câini, erau diferențe.