Ce va face Cătălin Tolontan după decizia patronului Ringier de a-i lua coordonarea GSP

Ce va face Cătălin Tolontan după decizia patronului Ringier de a-i lua coordonarea GSP Cătălin Tolontan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șefii care coordonau apariția pe print a Gazetei Sporturilor s-au trezit în această dimineață cu o decizie bulversantă. Patronii Grupului Ringier i-au anunțat că ziarul nu va mai apărea la chioșcuri, iar coordonatorul printului, Cătălin Tolontan își pierde postul. Ce va urma de acum încolo?

Știrea că Gazeta Sporturilor este oprită de la apariție a fost deja lansată pe toate site-urile, iar Tolontan a publicat-o în deschiderea GSP și pe pagina lui de Facebook. Fără niciun fel de comentariu sau notă dacă e vorba de amestec în editorial, despre ce va urma să facă el, ce va decide în legătură cu propunerea pe care i-a făcut-o patronatul.

„Nu m-am gândit că voi scrie această știre, însă treaba noastră de jurnaliști e să vă dăm știrile seci și dumneavoastră să fiți liberi să le comentați.

Redacția Gazetei Sporturilor: „În dimineața zilei de miercuri, un reprezentant al Ringier și avocații au comunicat angajaților din depozitul de difuzare că ediția tipărită s-a închis și că angajații vor pleca”. Publicul și redacția nu au fost anunțați că ultimul număr a fost cel de azi. Ringier i-a cerut lui Tolontan să plece de la GSP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri la prânz a venit și confirmarea companiei, către redacție, pe email, că „începe era GSP.ro”.

Gazeta ar fi împlinit în septembrie 2024 un secol de existență neîntreruptă”, a fost postarea lui Tolontan pe Facebook. Iar până la această oră nu a apărut vreo altă declarație de-a lui, deși au fost colegi care l-au căutat pentru a afla ce decizie va lua în ceea ce-l privește.

Grupul Ringier invocă cheltuieli mari cu ziarul print

Pe site-ul GSP a fost însă publicat mesajul explicativ al patronilor Ringier. Din start, grupul de presă invocă problemele financiare din cauza costurilor foarte mari cu cea mai complexă redacție de la acest moment din presa românească. De asemenea, patronatul arată ce soluții a găsit pentru a reduce costurile ca să susțină în continuare un jurnalism sportiv de calitate și ca să nu facă restructurări de personal. Vor pleca doar 9 oameni, angajați care se ocupau exclusiv de ziarul pe hârtie.

Despre Cătălin Tolontan au comunicat că nu va mai coordona site-ul GSP, ci se va ocupa exclusiv de ziarul Libertatea – print și online. Nu au spus dacă acest lucru va însemna o modificare a contractului lui Tolontan, în sensul că va pierde din salariu.

Contractele Ringier te urcă, dar și te coboară

În urmă cu aproape două luni, a părăsit Gazeta Sporturilor redactorul șef Cătălin Țepelin, în urma unor neînțelegeri pe palierul editorial-comercial, la mijloc fiind un contract de publicitate. Țepelin s-a spus că a demisionat pentru că nu a fost de acord să arate un articol despre pariuri, înainte de publicare, companiei care plătea publicitate ziarului. Doar că, pentru demisia lui, s-au purtat negocieri și Ringier și-a dat acordul întreruperii contractului în condiții amiabile, așa cum a precizat și în comunicatul oficial. Drept pentru care, surse interne au susținut că Țepelin a primit o sumă considerabilă la despărțire.

Nu este singurul contract de acest fel la Ringier. Grupul elvețian aplică procedurile și clauzele contractuale din presa europeană pentru stafful fiecărei redacții pe care o are în România. Un fost director de gazetă a părăsit postul cu o sumă consistentă în cont, dar cu o clauză care nu i-a permis să mai facă presă un an de zile, și nici declarații defăimătoare la adresa trustului.

Acest gen de contracte nu se aplică niciunui jurnalist din redacții.

Ce decizie va lua Cătălin Tolontan cu privire la rămânerea lui la Libertatea, nu știm la acest moment. Știm însă, din comunicatul Ringier că această companie nu vrea să renunțe la el. Vor urma negocieri, dar dacă Tolo va demisiona de la Libertatea fără acordul patronatului s-ar putea să nici nu primească bonus de despărțire, ba să fie pus să plătească el despăgubiri.