Cătălin Predoiu impune prin lege „primatul Dreptului european”. Magistrații nu vor mai fi obligați să respecte deciziile CCR. Jurământul devine opțional
- Andrei Narița
- 14 august 2022, 15:49
Ministrul Justitiei Catalin Predoiu, în ședința de vineri de la CSM, a indicat drept una dintre cele mai importante modificări cea privind „primatul Dreptului european”. Acesta a menționat: „Eliminarea abaterii disciplinare care vizează ignorarea principiului dreptului european”.
Cătălin Predoiu a lăudat în ședința Plenului CSM de pe data de 12 august, în care s-a discutat despre Legile Justiției, abrogarea din viitoarea lege privind statutul judecătorilor și procurorilor a abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR, prevăzute de arti. 99 lit. ș).
„Constituie abatere disciplinară nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii sau a hotărârilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.”
Această măsură, prin care judecătorii și procurorii nu mai sunt obligați să respecte deciziile CCR încalcă, totodată, și Constituția României.
Jurământul devine opțional. Cătălin Predoiu dorește să impună “primatul Dreptului european”
În articolul 147, alin 4, se arată clar că „deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României, iar de la data publicării, acestea sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor.”
Mai mult decât atât, prevederea privind eliminarea abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor CCR încalcă și actuala Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor ( 303/2004) dar și noua Lege privind statutul magistraților. Ambele impun judecătorilor și procurorilor să depună un jurământ la începerea activității prin care se angajează că vor respecta Constituția României care statuează ca deciziile CCR sunt obligatorii.
Astfel, în art.34, alin.1, din Legea 303/2004, judecătorii și procurorii depun următorul jurământ: „Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu.”
Exact aceeași prevedere se regăsește în noua Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor, la art. 81, alin 1.
Ministrul Justiției a făcut politică pe față, în ședința Plenului CSM, în încercarea de obține un vot pozitiv pentru noile Legi ale Justiției. Ministrul a anunțat că partidele de la guvernare au ajuns la un consens și au bătut palma pentru această formă a noilor legi, scrie Luju.ro.