Cătălin Predoiu, reacție în cazul bătrânilor exploatați la azil. Procurorii cer arestarea suspecților

Cătălin Predoiu, reacție în cazul bătrânilor exploatați la azil. Procurorii cer arestarea suspecților Cătălin Predoiu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cătălin Predoiu a dat primele declarații privind perchezițiile procurorilor DIICOT de la azilele de bătrâni din București și Ilfov. Ministrul Afacerilor Interne a explicat de ce a trecut jumătate de an de la primele sesizări și momentul în care anchetatorii au acționat în acest caz.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a avut o primă reacție față de ancheta procurorilor DIICOT privind azilele de bătrâni din București și județul Ilfov. Fostul ministru de Justiție susține că anchetatorii au nevoie de un probatoriu solid pentru a susține în instanță acest caz. Cătălin Predoiu a fost întrebat de ce a trecut o jumătate de an de la primele sesizări în presă privind situația respectivelor azile de bătrâni și momentul în care polițiștii au făcut percheziții la aceste centru.

Ministrul a explicat că este nevoie de mult timp pentru a strânge toate probele necesare în dosar. Procurorii DIICOT care se ocupă de acest caz au cerut ca cei 24 de suspecți să fie arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Dosarul va ajunge pe masa unui judecător de la Tribunalul București pe parcursul zilei de astăzi, 5 iulie.

„O intervenție pripită a polițiștilor înainte de a strânge suficient probatoriu încât să asigure o inculpare cu succes poate conduce la compromiterea cazului. Întotdeauna există această, dacă vreţi, tensiune între nevoia de a interveni mai rapid, dar în același timp de a asigura toate probele astfel încât mai târziu dosarul sau nu se prăbușească literlamente din punct de vedere juridic în instanță”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Azilele de bătrâni din București și Ilfov unde oamenii erau maltratați

Anchetatorii DIICOT au făcut în dimineața zilei de marți, 4 iulie, zeci de percheziții în Bucureşti și în județele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş într-un dosar de exploatare a persoanelor cu dizabilităţi sau în situaţii vulnerabile. Mai mulți bătrâni nu au primit mâncare și nici tratamentele prescrise de medici. Printre acuzațiile procurorilor DIICOT se mai află și omisiunea sesizării de abuz în serviciu.  La audieri au fost duse 26 de persoane, iar 15 martori au fost citați în acest caz. Prejudiciul total este de 8,7 milioane de lei.

În ancheta procurorilor DIICOT erau date mai multe detalii despre ceea ce se întâmpla la „Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente – Casa Cora”, situat în localitatea Voluntari, județul Ilfov. Bătrânii erau bătuți de infirmiere, înfometați și lăsați să stea în propriile excremente. În plus, ei nici nu primeau asistență medicală. Din acest motiv, mulți au murit la scurt timp de când au ajuns la centru.

Cercetările au arătat că începând cu luna noiembrie a anului 2020, în județul Ilfov, au fost constituite două grupuri infracționale organizate care aveau drept scop exploatarea persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile. Exploatarea victimelor a fost realizată prin supunerea lor la tratament inumane sau degradante. În același timp, alte persoane au muncit fără să primească nicio neremunerație.