Cătălin Harnagea: Când poți să scrii nu știi tot, iar când știi tot nu poți să scrii

Cătălin Harnagea: Când poți să scrii nu știi tot, iar când știi tot nu poți să scrii Sursa: EVZ

Cătălin Harnagea, fost director al SIE, este de părere că presa din România, și nu numai, s-a schimbat. Și s-a schimbat în rău.

Cătălin Harnagea: Când poți să scrii nu știi tot, iar când știi tot nu poți să scrii.

Marea frumusețe și libertate a spiritului uman este aceea că poate dispune de propria sa voință în orice context dat. Pe plan social, de exemplu, este deja un lucru obișnuit ca oamenii să-și schimbe meseriile de mai multe ori, de-a lungul vieții.

Astfel, mai ales după 1989, doctorii pot deveni jurnaliști, profesorii pot deveni oameni de afaceri, alpiniștii pot deveni speakeri motivaționali sau preoții pot deveni cântăreți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se întâmplă, de exemplu, ca jurnaliștii să devină consilieri de președinți și șefi de servicii secrete. Este și cazul invitatului lui Mirel Curea, în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ.TV.

Eu am zis întotdeauna că e o pedeapsă pe care un jurnalist poate s-o aibă. După ce ai vrut să faci dezvăluiri, să fii într-o poziție în care poți ști absolut tot, dar nu mai poți să scrii. Dar, pe undeva, parcă-ți vine să faci public ceea ce știi, dar nu poți. Nu poți s-o faci niciodată.

Cu toate că lumea te judecă pentru anumite lucruri în mod greșit. Dar nu poți nici măcar să argumentezi că de fapt nu ai făcut greșeli, ci că a trebuit să faci lucrul respectiv”, a declarat Cătălin Harnagea.

Cătălin Harnagea: Când poți să scrii nu știi tot, iar când știi tot nu poți să scrii

În primăvara lui 1996, Cătălin Harnagea, ziarist la România Liberă, devenea angajat în politică ca șef al campaniei electorale a lui Victor Ciorbea, candidat la Primăria Capitalei, iar apoi coordonator între campania electorală a Convenției Democrate din România și campania prezidențială a lui Emil Constantinescu.

Cătălin Harnagea a îndeplinit o funcție politică importantă, fiind consilier prezidențial pentru probleme interguvernamentale, neguvernamentale și administrație locală, cancelarie și protocol. Mai mult de atât, a fost directorul SIE între 1997 și 2001.

În presă e altceva. Te poți disculpa, poți să explici niște lucruri. Poate să-ți pară rău, poți să scrii despre anumite evenimente. Pe când (în servicii, n.e.) le știi mult mai bine, le știi exact, știi cu nume și prenume,  numai că niciodată nu poți nici măcar să te aperi, într-un fel”, a explicat fostul șef SIE.

Cătălin Harnagea: „Acum, interesele sunt foarte mari. Și, în România, cu atât mai mult”

Invitatul lu Mirel Curea a dezvăluit că experiența din SIE l-a ajutat să realizeze că multe dintre marile subiecte din presa anilor 1990-1996 au fost, de fapt, manipulări.

„Erau foarte multe manipulări și dezinformări. Din `90 se pornise pe un val de dezvăluiri. (...) Și poate nu neapărat era un interes extern. Dar oamenii voiau să prezinte într-un mod în care lucrurile nu erau. Nu erau chiar atât de complicate. Erau mult mai simple.

Dar, acei 6, 7 ani au fost extrem de importanți pentru presă. După care, eu am simțit că după `98-`99, lucrurile s-au schimbat. Ziariștii nu mai erau atât de implicați, nu mai era dragostea aia față de cercetare, de documentare, de a scrie, de a fi aproape de adevărul pe care-l dai. Au apărut foarte multe interese și, din an în an, lucrurile s-au schimbat.

Și noi, ziariștii, chiar dacă eram ingineri sau făcusem alte facultăți decât Ziaristica, lucrurile, totuși, arătau mai bine. Presa s-a schimbat. Și s-a schimbat în rău. De fapt nu numai aici, peste tot. Acum, interesele sunt foarte mari. Și, în România, cu atât mai mult”, a punctat Cătălin Harnagea.