Legea criticată de Cîrstoiu se schimbă. Managerii din spitalele de stat ar putea da consultații în privat

Legea criticată de Cîrstoiu se schimbă. Managerii din spitalele de stat ar putea da consultații în privat Sursa foto: Dreamstime

Cătălin Cîrstoiu ar putea fi scos dintr-o eventuală situație de incompatibilitate printr-un act adoptat de Guvern. Un proiect de act normativ ar urma să reglementeze situațiile în care managerii spitalelor publice vor oferi consultații la clinici private.

 

Coaliția PSD - PNL are în vedere o ordonanță de urgență care l-ar scoate pe candidatul Cîrstoiu dintr-o eventuală situație de incompatibilitate. Actul normativ ce va intra în guvern va reglementa situațiile în care managerii spitalelor publice vor da consultații la privat.

Guvernul pregătește salvarea lui Cătălin Cîrstoiu

Guvernul are în plan să modifice legislația care vizează managerii spitalelor. Actul normativ ar urma să anuleze eventualele acuzații de incompatibilitate în cazul lui Cătălin Cîrstoiu. Managerul Spitalului Universitar a fost acuzat că obține profituri de pe urma pacienților care apelează la serviciile sale, la spitalul public, direcționându-i la clinica privată pe care o deține cu soția sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surse din Guvernul României, citate de știripesurse.ro, susțin că Marcel Ciolacu vrea să reglementeze situațiile de incompatibilitate aplicabile managerilor din spitale care dețin sau oferă servicii medicale și în privat.

„În ședința de guvern ordinară de marți, Guvernul ia în calcul să aibă în primă lectură un proiect de Ordonanță de Urgență pentru a nu se mai putea întâmpla situații ca în cazul lui Cătălin Cîrstoiu”, susțin sursele citate.

Actul normativ ar fi deja în lucru la Ministerul Sănătății. Această reglementare are în vedere practica la care făceam referire mai sus. Aceea ca pacienții din sistemul public să fie direcționați la clinci private, unde să plătească suplimentar față de contribuțiile la asigurările de sănătate.

Cătălin Cîrstoiu

Sursa foto: Facebook

Acuzațiile aduse candidatului PSD-PNL

Candidatul PSD - PNL, Cătălin Cîrstoiu a fost acuzat, în mai multe investigații de presă, de o posibilă incompatibilitate. Potrivit hotnews.ro, medicul ar fi acordat consultații plătite, la clinica deținută de soția sa, deși acest lucru îi era interzis. Cătălin Cârstoiu deține funcția de manager al Spitalului Universitar, incompatibilă cu cea de angajat al unei clinici private.

„Funcția de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară (...)”, prevede Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății.

Candidatul PSD - PNL a respins acuzațiile spunând că, din punctul său de vedere nu este nici o incompatibilitate. El a afirmat că doar și-a ajutat pacientul, la clinica privată și nu a urmărit să facă profit de pe urma sa. Aceasta deși bolnavul ar fi plătit un tarif de 750 de lei.

„Părerea mea e clară: nu sunt în niciun fel de incompatibilitate. Nu am să ezit să îmi ajut un pacient chiar dacă e pe stradă, într-un alt spital, într-un spital de stat sau privat. Am fost chemat să ajut atât în spitale de stat, cât și private și nu am ezitat să ajut”, a spus candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei.
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Cătălin Cîrstoiu nu este singurul

Acuzațiile aduse medicului Cîrstoiu nu sunt singulare. Este o practică des întâlnită în rândul medicilor care activează atât la stat cât și la privat. Aceștia își trimit pacienții, pe care ar trebui să-i îngrijească în spitalele publice, pentru diferite investigații sau tratamente, la clinicile private.

Iar bolnavii sunt obligați să plătească suplimentar. Costurile la clinicile particulare nu sunt acoperite de contribuțiile la asigurările de sănătate publică (CASS).

De altfel, aceasta este una dintre cele mai mari nemulțumiri ale bolnavilor asigurați în sistemul public de sănătate. Faptul că, deși plătesc contribuții, nu pot deconta și cheltuielile medicale pe care sunt obligați să le facă la clinicile private. Mai grav, Guvernul și Parlamentul ignoră această problemă, care datează de mulți ani.

Politicienii refuză să reglementeze situația și să reformeze sistemul de sănătate publică în beneficiul pacienților. Mulți români - care-și plătesc contribuțiile - sunt împiedicați să aibă acces la servicii medicale de calitate. Aceasta deoarece nu dispun de sume suplimentare pentru a beneficia de tratamente și investigațiile oferite de clinicile private.