Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde a realizat un sondaj de opinie în perioada 22 - 30 septembrie, pe un eșantion de 904 subiecți intervievați telefonic. Obiectul cercetării l-a constitutit estimarea nivelului de încredere al cetățenilor în instituțiile statului, dar și opinii referitor la contextul regional actual.
În ce privește încrederea românilor în instituțiile publice, în topul clasamentului se situează Pompierii, cu 77% rată de încredere din partea respondenților, urmat de SMURD cu 63% și Ambulanță cu 57%. De altfel, pe ultimul loc s-a clasat categoria „spitale”, cu doar 15% rată de încredere, 69% rată de neîncredere, existând și 16% din respondenți care nu au răspuns.
Câtă încredere au românii în instituțiile/autoritățile publice
- Pompieri: 77% rată de încredere, 8% rată de neîncredere
- SMURD: 63% rată de încredere, 20% rată de neîncredere
- Ambulanță: 57% rată de încredere, 27% rată de neîncredere
- Armata: 56% rată de încredere, 17% rată de neîncredere
- Biserica Ortodoxă: 55% rată de încredere, 27% rată de neîncredere
- Biserica Catolică: 30% rată de încredere, 28% rată de neîncredere
- Școală: 29% rată de încredere, 43% rată de neîncredere
- SRI: 28% rată de încredere, 43% rată de neîncredere
- SIE: 25% rată de încredere, 43% rată de neîncredere
- SPP: 22% rată de încredere, 39% rată de neîncredere
- DNA: 21% rată de încredere, 48% rată de neîncredere
- Președinte: 20% rată de încredere, 64% rată de neîncredere
- Guvern: 20% rată de încredere, 64% rată de neîncredere
- Parlament: 17% rată de încredere, 67% rată de neîncredere
- Spitale: 15% rată de încredere, 69% rată de neîncredere
În ce privește statele/organizațiile despre care românii au o părere bună/negativă, pe primele locuri în clasament sunt Republica Moldova (53% spun că au o părere bună), SUA (49%), UE (48%), Marea Britanie(44%), Franța (41%), Ucraina (33%). În coada clasamentului se află China (24%), Ungaria (13%) și Rusia (4%).
Parteneriatul Strategic cu SUA, mai dorit decât apartenența la UE
La întrebarea „Dacă în perioada următoare ar trebui să alegeți pentru România dintre Parteneriatul Strategic cu SUA sau apartenența la UE”, 36% din respondenți au ales prima variantă, iar 35% au ales UE, iar în ce privește ieșirea României din UE, 70% din cetățeni au ales ca România să rămână în blocul comunitar și doar 9% contrariul.
La întrebarea „Dacă în perioada următoare ar trebui să alegeți pentru România între apropierea de Rusia sau China, 7% din respondenți au ales Rusia și 31% China. 48% din cei chestionați nu au răspuns.
Peste 60% din români se declară suveraniști
La nivel ideologic, întrebați ce ar trebui să aleagă România între suveranism și globalism, 61% au ales suveranism, iar 16% se consideră globaliști. 21% nu au putut aprecia.
În fine, în ce privește politica globalistă a SUA, respondenții au fost întrebați ce lider american preferă între Donald Trump și Joe Biden, astfel că 28% l-au ales pe republicanul Trump, iar 22% au ales opțiunea Joe Biden, conform sondajului de opinie Avangarde.