Evenimentul Zilei > International > Avertisment dur pentru Putin: NATO va distruge flota din Marea Neagră! Fostul șef al CIA, David Petraeus. Exclusiv
Avertisment dur pentru Putin: NATO va distruge flota din Marea Neagră! Fostul șef al CIA, David Petraeus. Exclusiv

Avertisment dur pentru Putin: NATO va distruge flota din Marea Neagră! Fostul șef al CIA, David Petraeus. Exclusiv

SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina - îi vor scufunda flota din Marea Neagră - dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în această țară, a avertizat duminică fostul director al CIA și general de armată cu patru stele în retragere David Petraeus. Avertismentul vine la câteva zile după ce Putin a exprimat un punct de vedere pe care mulți l-au interpretat ca fiind o amenințare cu un război nuclear între Rusia și Occident.

Avertisment dur pentru Putin: NATO va distruge flota din Marea Neagră! Fostul șef al CIA, David Petraeus. ExclusivÎntrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar băga America și NATO în război, Petreaus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al alianței, care prevede o apărare colectivă. Acest lucru se datorează faptului că Ucraina nu face parte din NATO – cu toate acestea, un „răspuns al SUA și al NATO” ar fi în absolut firesc, a spus fostul director al CIA și general de armată cu patru stele în retragere David Petraeus..

David Petreaus a declarat că nu s-a consultat cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la o escaladare nucleară din partea Rusiei. Dar acest avertisment nu este nou, oficialii administrației Biden au declarat că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.

Fostul director al CIA și general de armată cu patru stele în retragere David Petraeus a declarat pentru ABC News: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, (n.n. la un atac nuclear din partea Rusiei) am răspunde prin declanșarea unui efort colectiv al NATO care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă (n.n. a Rusiei) din Marea Neagră„.

Radiații pe teritoriu NATO, o încălcare a Articolului 5

David Petreaus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă la țările NATO sub umbrela articolului 5 ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO. „Poate că se poate face acest raționament”, a spus el. “Celălaltă variantă este că acest lucru este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns – ( n.n. un atac nuclear) nu poate rămâne fără răspuns”. Cu toate acestea, David Petreaus a adăugat: „Nu vreți, din nou, să ajungem la o escaladare nucleară. Dar trebuie să arătăm că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, în condițiile în care presiunea asupra lui Putin este din ce în ce mai mare după victoriile ucrainene în estul țării, iar rezistența la eforturile de mobilizare în interiorul Rusiei este din ce în ce mai vizibilă, Petreaus a declarat că liderul Moscovei este „disperat”.

„Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă”, a spus el. „Nici o tentativă de mobilizare, destul de șubredă; nici o tentativă de anexare; nici o avalanșă de amenințări nucleare, chiar și voalate, nu îl poate scoate din această situație disperată. La un moment dat va trebui să se recunoască acest lucru. La un moment dat va trebui să existe un fel de început de negocieri, așa cum a spus președintele [ucrainean] [Volodimir] Zelenski, va fi sfârșitul final.”, a conchis David Petraeus.

Situația se poate înrăutăți pentru Rusia

Dar, a avertizat fostul șef al CIA, “încă se poate înrăutăți situația pentru Putin și pentru Rusia. Și nici măcar utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă nu va schimba deloc acest lucru”. Cu toate acestea, a adăugat el, „trebuie să luați amenințarea în serios”.

Senatorul Marco Rubio, cel mai important membru republican al Comisiei pentru relații externe din Senat, a declarat pentru CNN că Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriu.

Rubio a spus că el crede că este „foarte posibil” ca Putin să lovească punctele de distribuție în care proviziile SUA și ale aliaților intră în Ucraina, inclusiv în interiorul Poloniei. Senatorul a recunoscut amenințarea nucleară, dar a spus că cel mai mult îl îngrijorează „un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, vizând aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuție”.

Un atac asupra Poloniei, luat în calcul

„NATO va trebui să răspundă la acest lucru”, a spus el. „Cum va răspunde, cred că o mare parte va depinde de natura atacului, de amploarea și de scopul acestuia”. Dar, în calitate de senator care are acces la ședințele de informare ale Pentagonului, Rubio a ezitat să nu spună clar dacă a văzut dovezi că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei.

„Cu siguranță, riscul este probabil mai mare astăzi decât în urmă cu o lună”, a spus Rubio, prezicând că Rusia va face probabil un pas intermediar.

„Ar putea lovi unul dintre aceste puncte logistice. Iar acel punct logistic s-ar putea să nu fie în interiorul… Ucrainei. Pentru mine, acesta este domeniul pe care mă concentrez cel mai mult, deoarece are un aspect tactic. Și cred că, probabil, el o vede ca fiind mai puțin escaladată. Poate că nu și NATO”, a spus senatorul republican.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro